Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΙΤΑ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΙΤΑ
Εκτέλεση
- Για την κυπριακή πίτα, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.
- Την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να αφρίσει στην επιφάνεια.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μπολ.
- Κάνουμε λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη διαλυμένη μαγιά.
- Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και όταν σχηματιστεί ζύμη τη βγάζουμε στον πάγκο. Αν κολλάει στα χέρια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά με δυνατές κινήσεις και τραβήγματα, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική η ζύμη.
- Τεντώνοντας τη ζύμη βοηθάμε στο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης και να δεθούν τα συστατικά του αλευριού.
- Αφήνουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ τη ζύμη σκεπασμένη, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια ξεφουσκώνοντάς την.
- Τη χωρίζουμε σε 6 ή 8 κομμάτια.
- Τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Τα σκεπάζουμε για 15 λεπτά.
- Με πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε οβάλ κυπριακή πίτα.
- Αραδιάζουμε όλες τις κυπριακές πίτες σε αλευρωμένη επιφάνεια και τις καλύπτουμε με καθαρό πανί.
- Αφήνουμε για 30΄ να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 220°C στον αέρα, μαζί με τις λαμαρίνες.
- Πρέπει να έχουν κάψει καλά οι λαμαρίνες πριν πέσουν οι πίτες πάνω.
- Μοιράζουμε τις πίτες πάνω στις καυτές λαμαρίνες και ψήνουμε για 5 λεπτά, να φουσκώσουν.
- Μην τις ροδίσετε πολύ γιατί σκληραίνουν.
- Αφού κρυώσουν μπορoύμε να καταψύξουμε όσες δεν χρησιμοποιήσουμε.
- Ανοίγουμε τις πίτες στη μέση (κάνουμε θήκη) και τις γεμίζουμε με ό,τι επιθυμούμε.