Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Βάζουμε πρώτα το ρύζι σε μπολ µε νερό και το αφήνουμε να σταθεί για 30΄.
- Στη συνέχεια το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι µε μπόλικο κρύο νερό, μέχρι το νερό που θα βγαίνει να είναι διάφανο.
- Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για το αρνί πατούδο και το αφήνουµε να στραγγίσει καλά.
- Βουτάμε τη μπόλια σε μπολ µε χλιαρό νερό για να ανοίξει και να μπορούμε να την απλώσουμε.
- Ξεπλένουμε την αρνίσια πλάτη.
- Την τρίβουμε μέσα κι έξω µε μια λεμονόκουπα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εσωτερικά.
ΓΕΜΙΣΗ
- Καθαρίζουμε τη συκωταριά και τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά, να αλλάξει χρώμα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και την ψιλοκόβουμε.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα ξερά κρεμμύδια. Τα αφήνουμε να γίνουν διάφανα για λίγα λεπτά.
- Ρίχνουμε τη συκωταριά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε για 5΄-6΄.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
- Σβήνουμε µε το κρασί.
- Προσθέτουμε 1 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 3΄-4΄. Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή.
- Πασπαλίζουμε τη γέμιση µε τον άνηθο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το τυρί.
- Γεμίζουμε το αρνί µε τη γέμιση και το ράβουμε µε βελόνα και κλωστή.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι απ’ έξω καλά.
ΠΑΤΑΤΕΣ
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις στρώνουμε σε βαθύ ταψί.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τις πασπαλίζουμε µε τη ρίγανη και το θυμάρι.
- Προσθέτουμε 2 φλ. νερό.
- Βάζουμε επάνω στις πατάτες το γεμιστό αρνί.
- Το καλύπτουμε µε την µπόλια, το σκεπάζουµε.
- Καλύπτουμε το ταψί µε λαδόκολλα και από πάνω µε αλουµινόχαρτο. Το στρίβουμε καλά στο χείλος του ταψιού, να σφραγίσει.
- Το ψήνουμε σε καλά προθερµασµένο φούρνο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 170°C, για 3 ώρες και 30΄.
- Έπειτα το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε για 30΄ ακόμα, μέχρι να ροδίσει καλά.
Tips
- Θα γίνει ακόμα πιο ωραίο το αρνί αν το ψήσετε από το προηγούμενο βράδυ – όλη νύχτα – στους 100°C και το πρωί δυναμώσετε το φούρνο, ξεσκεπάσετε το ταψί και αφήσετε το κρέας να ξεροψηθεί και να ροδίσει.