Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε πρώτα τη συκωταριά και χωρίζουμε τα μέρη της.
- Αφαιρούμε την καρδιά και κρατάμε το συκώτι, τον πνεύμονα και τα γλυκάδια.
- Τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, μήκους 8-10 εκ. και πάχους όσο ένα δάχτυλο.
- Πλένουμε και γυρνάμε την αντεριά τα μέσα έξω.
- Ενώνουμε μία λωρίδα συκώτι, μία λωρίδα πνευμόνι και λίγα γλυκάδια.
- Τα πιάνουμε με το ένα χέρι σε δεματάκι και τα τυλίγουμε με το άλλο γύρω γύρω με εντεράκι, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Στερεώνουμε την άκρη από το εντεράκι για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Προαιρετικά μπορούμε στα γαρδουμπάκια να προσθέσουμε φρέσκο σκόρδο, μαρουλόφυλλα και άνηθο και μετά να τα τυλίξουμε.
- Ζεματάμε τα γαρδουμπάκια σε νερό που βράζει για 10΄. Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε σε μπουκιές.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, όλα ψιλοκομμένα, για 6΄-7΄ σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα κομμένα γαρδουμπάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, την ντομάτα και το μπαχάρι.
- Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί, πασπαλίζουμε τον άνηθο και ψήνουμε για άλλα 20΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC.
- Συνοδέψτε τα γαρδουμπάκια κοκκινιστά με μαρουλοσαλάτα.