Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πρώτα τη συκωταριά και χωρίζουμε τα μέρη της.
Αφαιρούμε την καρδιά και κρατάμε το συκώτι, τον πνεύμονα και τα γλυκάδια.
Τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, μήκους 8-10 εκ. και πάχους όσο ένα δάχτυλο για τα γαρδουμπάκια κοκκινιστά.
Πλένουμε και γυρνάμε την αντεριά τα μέσα έξω.
Ενώνουμε μία λωρίδα συκώτι, μία λωρίδα πνευμόνι και λίγα γλυκάδια.
Τα πιάνουμε με το ένα χέρι σε δεματάκι και τα τυλίγουμε με το άλλο γύρω γύρω με εντεράκι, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Στερεώνουμε την άκρη από το εντεράκι για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Προαιρετικά μπορούμε στα γαρδουμπάκια να προσθέσουμε φρέσκο σκόρδο, μαρουλόφυλλα και άνηθο και μετά να τα τυλίξουμε.
Ζεματάμε τα γαρδουμπάκια σε νερό που βράζει για 10΄. Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε σε μπουκιές.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο, όλα ψιλοκομμένα, για 6΄-7΄ σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα κομμένα γαρδουμπάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄.
Σβήνουμε με το κρασί.
Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, την ντομάτα και το μπαχάρι.
Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί, πασπαλίζουμε τον άνηθο και ψήνουμε για άλλα 20΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC.
Συνοδέψτε τα γαρδουμπάκια κοκκινιστά με τη φανταστική παραδοσιακή απλή μαρουλοσαλάτα με ξύδι ή λεμόνι και ψωμί με μπύρα που γίνεται σε 5′.