Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Ζεματίζουμε πρώτα τη συκωταριά. Την ψιλοκόβουμε όπως στη μαγειρίτσα.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο.
- Μόλις ροδίσουν, ρίχνουμε τη συκωταριά για το γεμιστό κατσικάκι και τη σβήνουμε με μπόλικο γλυκό κόκκινο κρασί.
- Την αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10΄ και ρίχνουμε το ρύζι.
- Μόλις πάρουν μια βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Αν θέλουμε, στη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γύρω στα 400 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά και λίγες σταφίδες.
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ
- Πλένουμε το κρέας ολόκληρο με νερό και ξίδι.
- Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
- Μόλις στεγνώσει, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εσωτερικά και το γεμίζουμε, προσθέτοντας τα βραστά αυγά (γερά) και τη μυζήθρα κομμένη σε μικρά κομμάτια.
- Αφού το γεμίσουμε, αρχίζουμε να ράβουμε την κοιλιά από τα μπούτια προς το στήθος.
- Βάζουμε κληματόφυλλα στον πάτο μιας πήλινης λακανίδας και τοποθετούμε μέσα το κατσικάκι.
- Σκεπάζουμε τη λακανίδα με μία μικρότερη και την κλείνουμε περιμετρικά με ζυμάρι.
- Τη βάζουμε στο φούρνο σε μέτρια φωτιά για 5 ώρες.
- Η πήλινη λακανίδα μπορεί να αντικατασταθεί με μακρόστενο ταψί ψιλό και βαρύ με το ανάλογο καπάκι ή λαδόκολλα βρεγμένη την οποία αφαιρούμε προς το τέλος, όταν έχει μαλακώσει το κρέας για να ροδίσει.
- Η συνταγή είναι από τον Πανάγο Γιαμαίο του εστιατορίου Πανάγος στον Κάμπο.