Αυτή η συνταγή για κατσικάκι στο φούρνο, είναι απλά υπέροχη! Το κρέας βράζει στους ατμούς και τα ζουμιά του και γίνεται λουκούμι.

Αυτή η συνταγή για κατσικάκι στο φούρνο, είναι απλά υπέροχη! Το κρέας βράζει στους ατμούς και τα ζουμιά του και γίνεται λουκούμι.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 ώρες
210

Για το κατσικάκι

  • 1 κατσικάκι 8 κιλά
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • Ξίδι για το πλύσιμο του κρέατος

Για τη γέμιση

  • Τη συκωταριά από το κατσικάκι
  • 4 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. γλυκό κόκκινο κρασί
  • 1/2 kg ρύζι καρολίνα
  • 6 αυγά βρασμένα σφιχτά
  • 200 γρ. μυζήθρα ξερή ή κεφαλογραβιέρα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη γέμιση

    Ζεματίζουμε πρώτα τη συκωταριά. Την ψιλοκόβουμε όπως στη μαγειρίτσα. 

    Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο.

    Μόλις ροδίσουν, ρίχνουμε τη συκωταριά για το γεμιστό κατσικάκι και τη σβήνουμε με μπόλικο γλυκό κόκκινο κρασί.

    Την αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10΄ και ρίχνουμε το ρύζι.

    Μόλις πάρουν μια βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά.

    Αν θέλουμε, στη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γύρω στα 400 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά και λίγες σταφίδες.

    Για το γεμιστό κατσικάκι

    Πλένουμε το κρέας ολόκληρο με νερό και ξίδι.

    Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.

    Μόλις στεγνώσει, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εσωτερικά και το γεμίζουμε, προσθέτοντας τα βραστά αυγά (γερά) και τη μυζήθρα κομμένη σε μικρά κομμάτια.

    Αφού το γεμίσουμε, αρχίζουμε να ράβουμε την κοιλιά από τα μπούτια προς το στήθος.

    Βάζουμε κληματόφυλλα στον πάτο μιας πήλινης λακανίδας και τοποθετούμε μέσα το κατσικάκι.

    Σκεπάζουμε τη λακανίδα με μία μικρότερη και την κλείνουμε περιμετρικά με ζυμάρι.

    Τη βάζουμε στο φούρνο σε μέτρια φωτιά για 5 ώρες.

    Η πήλινη λακανίδα μπορεί να αντικατασταθεί με μακρόστενο ταψί ψιλό και βαρύ με το ανάλογο καπάκι ή λαδόκολλα βρεγμένη την οποία αφαιρούμε προς το τέλος, όταν έχει μαλακώσει το κρέας για να ροδίσει. 

    Η συνταγή είναι από τον Πανάγο Γιαμαίο του εστιατορίου Πανάγος στον Κάμπο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται