Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι.
- Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.
- Το βράζουμε για 10-15΄ να μαλακώσει ελαφρά.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
- Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
- Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε.
- Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.
- Τοποθετούμε επάνω τούς ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
- Τους περιχύνουμε με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό.
- Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
- Χτυπάμε 2 κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών και παίρνοντας λίγο ζωμό αραιώνουμε το αυγολέμονο.
- Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.
- Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.