• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τη γέμιση

  • 1 τεμάχιο/ια λάχανο μέτριο
  • 500 γρ. κιμά
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. μαιντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 τεμάχιο/ια Για το αυγολέμονο
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 λεμόνια
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι.

    Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.

    Το βράζουμε για 10-15΄ να μαλακώσει ελαφρά.

    Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.

    Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.

    Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε.

    Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.

    Τοποθετούμε επάνω τούς ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.

    Τους περιχύνουμε  με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό.

    Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄.

    Για το αυγολέμονο

    Χτυπάμε 2 κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών και παίρνοντας λίγο ζωμό αραιώνουμε το αυγολέμονο.

    Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.

    Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε  μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ. 

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται