Υλικά
Εξοπλισμός
Γάστρα
Κατσαρόλα
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Ξεκινάμε να φτιάξουμε το αρνίσιο μπούτι στο φούρνο, βάζοντας πρώτα το ελαιόλαδο σε λαμαρίνα.
- Την τοποθετούμε στο φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις ή στο μάτι της κουζίνας να κάψει.
- Ρίχνουμε τα λαχανικά και με κουτάλι ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.
- Τα φουρνίζουμε στους 250°C για 30΄ να ροδίσουν. Τ’ αφήνουμε έξω.
ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΙ
- Σε ταψί ή σε γάστρα, βάζουμε το κρέας (το οποίο έχουμε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι απευθείας απ’ το ψυγείο).
- Το λαδώνουμε ελαφρά αλείφοντάς το, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το ψήνουμε στους 250°C ξεσκέπαστο για 30΄.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας για να μην κοπεί ο βρασμός.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Με κουτάλα το βρέχουμε καλά με το κρασί.
- Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά (δεντρολίβανο και θυμάρι).
- Μόλις πάρει βράση το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε ξανά στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για 1,5 ώρα.
- Έπειτα, ρίχνουμε και τα λαχανικά στη γάστρα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τη δάφνη και λίγα μυρωδικά στα λαχανικά και ψήνουμε για άλλη 1,5 ώρα, έχοντάς το πάντα σκεπασμένο.
- Όταν ψηθεί το κρέας, το βγάζουμε απ’ τη γάστρα σε πιάτο, καθώς και τα λαχανικά, και τα κρατάμε σκεπασμένα ν’ ανακτήσει το κρέας τα υγρά του.
ΣΚΟΡΔΑΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- Ρίχνουμε όλα τα υγρά της γάστρας σε κατσαρόλα, ζουλάμε τα σκόρδα, παίρνουμε τη σάρκα τους που είναι κρέμα και πετάμε τα φλούδια.
- Ανακατεύουμε με σύρμα, αφήνουμε να βράσει μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό.
- Ρίχνουμε το μέλι και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Κόβουμε το κρέας και περιχύνουμε με τη σκορδάτη σως.