Αυτό το αρνίσιο μπούτι στο φούρνο, είναι μία πεντανόστιμη συνταγή για εσάς που δεν σουβλίζετε αρνί και θέλετε όμως να εντυπωσιάσετε με τη δεξιοτεχνία...

Αυτό το αρνίσιο μπούτι στο φούρνο, είναι μία πεντανόστιμη συνταγή για εσάς που δεν σουβλίζετε αρνί και θέλετε όμως να εντυπωσιάσετε με τη δεξιοτεχνία σας.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 3 ώρες & 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το μπούτι αρνίσιο με κρασί και σκορδάτη σάλτσα

  • 1 αρνίσιο μπούτι 2-2½ κιλά
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κομμάτι/ια κολοκύθα κίτρινη σε κομμάτια (προαιρετικά)
  • 6 καρότα μικρά κομμένα στη μέση
  • 6 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4
  • 6 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • 6 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα τους
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Λίγο φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Πολύ σημαντικό είναι το ψήσιμο.

    Καλό δέσιμο της σάλτσας

    Για τα λαχανικά

    Ξεκινάμε να φτιάξουμε το αρνίσιο μπούτι στο φούρνο, βάζοντας πρώτα το ελαιόλαδο σε λαμαρίνα.

    Την τοποθετούμε στο φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις ή στο μάτι της κουζίνας να κάψει.

    Ρίχνουμε τα λαχανικά και με κουτάλι ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά.

    Τα φουρνίζουμε στους 250°C για 30΄ να ροδίσουν.

    Τ’ αφήνουμε έξω.

    Διαφήμιση

    Για το αρνίσιο μπούτι

    Σε ταψί ή σε γάστρα, βάζουμε το κρέας (το οποίο έχουμε αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μην είναι απευθείας απ’ το ψυγείο).

    Το λαδώνουμε ελαφρά αλείφοντάς το, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και το ψήνουμε στους 250°C ξεσκέπαστο για 30΄.

    Το βγάζουμε από το φούρνο και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας για να μην κοπεί ο βρασμός.

    Σβήνουμε με το κρασί.

    Με κουτάλα το βρέχουμε καλά με το κρασί.

    Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά (δεντρολίβανο και θυμάρι).

    Μόλις πάρει βράση το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, το βάζουμε ξανά στο φούρνο, χαμηλώνουμε στους 170°C και ψήνουμε για 1,5 ώρα.

    Έπειτα, ρίχνουμε και τα λαχανικά στη γάστρα, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τη δάφνη και λίγα μυρωδικά στα λαχανικά και ψήνουμε για άλλη 1,5 ώρα, έχοντάς το πάντα σκεπασμένο.

    Όταν ψηθεί το κρέας, το βγάζουμε απ’ τη γάστρα σε πιάτο, καθώς και τα λαχανικά, και τα κρατάμε σκεπασμένα ν’ ανακτήσει το κρέας τα υγρά του.

    Διαφήμιση

    Για τη σκορδάτη σάλτσα

    Ρίχνουμε όλα τα υγρά της γάστρας σε κατσαρόλα, ζουλάμε τα σκόρδα, παίρνουμε τη σάρκα τους που είναι κρέμα και πετάμε τα φλούδια.

    Ανακατεύουμε με σύρμα, αφήνουμε να βράσει μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό.

    Ρίχνουμε το μέλι και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.

    Κόβουμε το κρέας και περιχύνουμε με τη σκορδάτη σως.

    Ποιο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×