Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Εκτέλεση
- Από την προηγούμενη μέρα καθαρίζουμε την αντεριά.
- Με τη βοήθεια ενός μολυβιού ή στυλό γυρίζουμε τα μέσα έξω τ’ αντεράκια κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Τα ξεπλένουμε καλά.
- Τα βάζουμε σε μπολ, τ’ αλατίζουμε και στύβουμε χυμό λεμονιού.
- Σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο.
- Πλένουμε καλά το κεφαλάκι και το βράζουμε σε μικρή κατσαρόλα ξαφρίζοντας, με νερό ίσα να το σκεπάζει.
- Βράζουμε για 45΄ να μαλακώσει το κρέας, το αφήνουμε να κρυώσει και φυλάμε το ζωμό του.
- Όταν κρυώσει, το ξεψαχνίζουμε καλά και πετάμε τα κόκαλα.
- Την επόμενη ημέρα τα εντεράκια θα έχουν ασπρίσει. Τα ξεπλένουμε καλά και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
- Τα πλέκουμε κοτσίδα.
- Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τα ζεματάμε για 2΄-3΄. Τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.
- Αφαιρούμε τις συμφύσεις από τη συκωταριά και τη ζεματάμε σε βραστό νερό για 5΄. Την αφήνουμε να κρυώσει.
- Ζεματάμε τα χοντροκομμένα μαρούλια σε νερό που βράζει για 2΄-3΄. Τ’ αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Ψιλοκόβουμε την αντεριά και τη συκωταριά σε μικρά μικρά κομμάτια.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5΄-6΄, μέχρι να γίνουν διάφανα (να μην πάρουν χρώμα).
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα εντεράκια και τη συκωταριά, καθώς και το ψαχνό από το κεφαλάκι, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4΄-5΄.
- Προσθέτουμε τόσο από το ζωμό όπου έβρασε το κεφαλάκι όσο να σκεπάζει τα υλικά.
- Κλείνουμε με καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα.
- Αφού βράσουν τα υλικά προσθέτουμε τα μαρούλια, το ρύζι, τον άνηθο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.
- Αν σας φαίνεται πολύ στεγνό, συμπληρώστε ελάχιστο ζωμό απ’ το κεφαλάκι.
- Βράζουμε για 15΄ επιπλέον.
ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
- Χτυπάμε τ’ ασπράδια, να φουσκώσουν.
- Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους χτυπώντας με σύρμα και λίγο λίγο ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
- Παίρνουμε ζωμό απ’ το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο.
- Περιχύνουμε το φαγητό.
- Ανακινούμε την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια, να πάει παντού το αυγολέμονο.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ