Πολλοί με ρωτάτε πώς καθαρίζουμε τα έντερα για τη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι. Όταν αγοράζουμε τα έντερα, πολλά κρεοπωλεία πλέον μάς τα δίνουν έτοιμα και καθαρισμένα. Αυτό που πρέπει να καθαρίσουμε στα έντερα, είναι το εσωτερικό τους. Η διαδικασία καθαρίσματος στα έντερα, είναι χρονοβόρα και πολλοί δεν τα χρησιμοποιούν γι’ αυτό τον λόγο.
Μια τεχνική που σας έχω δείξει πολλές φορές είναι το γύρισμα των εντέρων. Με ένα στιλό ή ένα καλαμάκι πιάνουμε την άκρη του εντέρου και αναποδογυρίζουμε τα έντερα μέσα έξω. Ακολουθεί σχετικό βίντεο.
Όταν γυρίσουμε τα έντερα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, μέχρι το νερό πλέον να είναι διάφανο.
Βάζουμε τα έντερα μέσα σε ένα μπολ, τα αλατίζουμε και στύβουμε το λεμόνι. Τα αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Τα έντερα ασπρίζουν και γίνονται πιο κρουστά. Ο καλός μάγειρας, γυρίζει τα έντερα και δεύτερη φορά. Μετά τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο, σκεπασμένα μέχρι την χρήση τους.
Σε αυτό το στάδιο, μπορούμε να καταψύξουμε τα καθαρά έντερα και να τα αποψύξουμε στη συντήρηση του ψυγείου, την προηγούμενη από την ημέρα που θα κάνουμε το κοκορέτσι.
Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε για μαγειρίτσα, μπορείτε, αφού τα καθαρίσετε, να τα ζεματίσετε και να τα ψιλοκόψετε. Αφού κρυώσουν καλά, βάλτε τα στην κατάψυξη μέχρι να έρθει η ώρα να φτιάξετε τη μαγειρίτσα.
Καθαρισμένα τα έντερα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όπου θέλουμε, για να φτιάξουμε μαγειρίτσα, να τυλίξουμε κοκορέτσι, να φτιάξουμε συκωταριά στο τηγάνι.