Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΠΕΡΑΤΟ ΦΙΛΕΤΟ µΕ ΔΑµΑΣΚΗΝΑ
Εξοπλισμός
Γουδί
Κατσαρόλα
Ταψί
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΠΕΡΑΤΟ ΦΙΛΕΤΟ µΕ ΔΑµΑΣΚΗΝΑ
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε πρώτα τη μαυροδάφνη σε κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε μέσα τα δαμάσκηνα.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 3΄.
- Σβήνουμε την εστία και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να ρουφήξουν το κρασί.
- Χτυπάμε στο γουδί τα πιπέρια (να είναι χοντροκομμένα).
- Τα απλώνουμε στον πάγκο εργασίας.
- Ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο και πασπαλίζουμε το αλάτι.
- Ρολάρουμε το φιλέτο πάνω τους να καλυφθεί εξωτερικά από τα υλικά.
- Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο ή ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 οC στις αντιστάσεις.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και ροδίζουμε το πιπεράτο φιλέτο απ’ όλες τις πλευρές, 2΄-3΄ την κάθε πλευρά, να κάνει κρούστα.
- Προσθέτουμε το μπαλσάμικο και το χυμό πορτοκαλιού.
- Αφήνουμε 1΄ και βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο, στην τελευταία σχάρα. Ψήνουμε το φιλέτο για 15΄.
- Τότε προσθέτουμε τα δαμάσκηνα στο ταψί καθώς και τα υγρά τους.
- Αλείφουμε το φιλέτο με τα υγρά του ταψιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10΄.
- Μόλις βγάλουμε το κρέας από το φούρνο, το σκεπάζουμε για 15΄ να ανακτήσει τα υγρά του.
- Το κόβουμε σε φέτες και το στρώνουμε σε μεγάλη πιατέλα με ρόκα.
- Περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού.
- Με το χρόνο που σας δίνω έχετε ένα φιλέτο μέτρια ψημένο. Αν το θέλετε καλοψημένο, αφήνετε επιπλέον 10΄.
- Μάθετε να διαλέγετε το σωστό κομμάτι κρέας για τα μαγειρέματά σας, φτιάξτε μια σαλάτα.