Ρολό χοιρινό στο φούρνο με πουρέ ογκρατέν

Αυτό το χοιρινό ρολό είναι εγγύηση επιτυχίας, νοστιμιάς και γεύσης και η σάλτσα μαγική.

Μεσαία
2:45

8

15 λεπτά

2 ώρες και 30 λεπτά

ρολο χοιρινο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΑΤΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΠΟΥΡΕ

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΑΤΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΠΟΥΡΕ

Video

Εκτέλεση

ΧΟΙΡΙΝΟ

  1. Ανοίγουμε πρώτα το κρέας και το απλώνουμε όσο πιο πλατύ γίνεται, ώστε να μπορούμε να το τυλίξουμε εύκολα σε ρολό.
  2. Αλείφουμε την εσωτερική πλευρά με μαλακό βούτυρο και μουστάρδα, και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  3. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο ή ψιλοκομμένο μήλο, πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά και, αν θέλουμε, προσθέτουμε αποξηραμένα δαμάσκηνα.
  4. Τυλίγουμε το χοιρινό σφιχτά σε ρολό και το δένουμε με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει το σχήμα του.
  5. Ραντίζουμε το ρολό με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε ξανά με αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε με το χέρι, ώστε να πάνε παντού τα υλικά.
  6. Τοποθετούμε το ρολό στο ταψί με τα λαχανικά, προσθέτουμε το κρασί και το πορτοκάλι, καθώς και 2–3 μικρά κομματάκια βούτυρο.
  7. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για περίπου 2 ώρες.
  8. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το χαρτί, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα και αφήνουμε το ρολό να ροδίσει ολόγυρα για περίπου 20 λεπτά.
  9. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφουμε το ρολό 2–3 φορές με μέλι, χρησιμοποιώντας πινέλο που βουτάμε και στα υγρά του ταψιού, ώστε να γλασάρει και να πάρει όμορφο χρώμα.
  10. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10–15 λεπτά και το κόβουμε σε φέτες.
  11. Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού και τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε σάλτσα κρασιού.
  12. Σερβίρουμε το ρολό με τη σάλτσα χωριστά και συνοδεύουμε με γκρατιναρισμένο πουρέ πατάτας.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΣΑΛΤΣΑ

  1. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και τα απλώνουμε στο ταψί, δημιουργώντας ένα στρώμα λαχανικών πάνω στο οποίο θα ακουμπήσει το κρέας.
  2. Προσθέτουμε το μήλο σε κομμάτια, τα αποξηραμένα φρούτα και λίγα φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα της επιλογής μας.
  3. Ακουμπάμε το ρολό επάνω στα λαχανικά και ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες.
  4. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού μέσα από ψιλή σίτα. Πιέζουμε καλά τα λαχανικά και τα φρούτα για να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη σάλτσα — πριν τα πιέσουμε, κρατάμε τα αποξηραμένα φρούτα για το γαρνίρισμα.
  5. Ρίχνουμε τη σάλτσα σε μικρή κατσαρόλα και τη βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να γλασάρει και να δέσει.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε κρύο βούτυρο, ανακινώντας ελαφρά την κατσαρόλα ώστε να λιώσει και να γυαλίσει η σάλτσα.
    Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  7. Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΡΑΤΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΠΟΥΡΕ

  1. Βράζουμε πρώτα τις πατάτες. Τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε κατσαρόλα. Τις σκεπάζουμε με κρύο νερό και, μόλις πάρουν βράση, σκεπάζουμε με καπάκι και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, ώστε να φύγουν όλα τα νερά, και τις ξαναβάζουμε στη στεγνή κατσαρόλα.
  3. Με σύρμα ή κουτάλα, τις σπάμε σε πουρέ, ζεσταίνοντάς τες ταυτόχρονα σε μέτρια φωτιά, ώστε να στεγνώσουν εντελώς. Αφήνουμε στην άκρη τον πουρέ, διατηρώντας τον ζεστό.
  4. Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 50 γρ. βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι.
  5. Σοτάρουμε για 3 λεπτά, έπειτα ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 3-4 λεπτά.
    Προσθέτουμε το μείγμα αυτό στον πουρέ πατάτας.
  6. Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
  7. Ανακατεύουμε με σύρμα και αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2 λεπτά.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς.
  9. Βράζουμε μέχρι η κρέμα να πυκνώσει ελαφρά – θα θυμίζει μια αραιή μπεσαμέλ.
  10. Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  11. Ρίχνουμε την κρέμα στον πουρέ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  12. Μεταφέρουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα, στους 200ºC με αέρα, για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Tips

  • Μπορείτε να ετοιμάσετε τον πουρέ από πριν, να τον στρώσετε στο ταψί και να τον γκρατινάρετε τελευταία στιγμή, λίγο πριν το σερβίρισμα.
Απόρρητο