Γαλοπούλα γεμιστή

Ζουμερή, καλοψημένη γαλοπούλα γεμιστή με αρωματικό βούτυρο.

Εύκολη
3:30

12 μερίδες

30 λεπτά

3 ώρες

γαλοπούλα γεμιστή - γαλοπούλα γεμιστή αργυρώ - γεμιστή γαλοπούλα - γαλοπούλα γεμιστή παραδοσιακή - γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη συνταγή - γαλοπούλα αργυρώ - γαλοπούλα γεμιστή με κιμά - χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εξοπλισμός

Τηγάνι

Τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Video

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε την γέμιση της γαλοπούλας
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένο θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο σχοινόπρασο. Ανακατεύουμε καλά την πάστα βουτύρου και την αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στεγνώνουμε τη γαλοπούλα με απορροφητικό χαρτί, μέσα και έξω. Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).
  4. Με τα δάχτυλα, προσεκτικά, διαχωρίζουμε την πέτσα από το στήθος ώστε να δημιουργήσουμε θήκη.
  5. Τοποθετούμε όλη την πάστα βουτύρου κάτω από το δέρμα και κάνουμε απαλό μασάζ για να απλωθεί παντού.
  6. Τραβάμε το δέρμα του λαιμού προς τα πάνω και το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε, ώστε να κλείσει από πάνω.
  7. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και γεμίζουμε με ένα κουτάλι. Σφραγίζουμε με μισό πορτοκάλι.
  8. Δένουμε ή ράβουμε τη γαλοπούλα, ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Αυτό βοηθά να κρατήσει ωραίο σχήμα στο ψήσιμο και να διατηρήσει τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της.
  9. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά τη γαλοπούλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  10. Την τοποθετούμε σε ταψί με το στήθος προς τα πάνω και, ιδανικά, πάνω σε σχάρα.
  11. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C με αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  12. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2,5 ώρες.
  13. Για να μη στεγνώσει και για να μην αρπάξει το δέρμα, την αλείφουμε τακτικά με τα υγρά του ταψιού, περίπου κάθε 20 λεπτά.
    Αν αρχίσει να αρπάζει, τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
  14. Αν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ψησίματος, το τοποθετούμε στο μπούτι (μακριά από το κόκαλο) και όταν δείξει 74°C η γαλοπούλα είναι έτοιμη.
  15. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά, ώστε να ανακτήσει τους χυμούς της, που κατά το ψήσιμο ανεβαίνουν στην επιφάνεια σαν φυσαλίδες.
  16. Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με ένα κουτάλι. Τα υπολείμματα των υγρών έχουν εξαιρετική γεύση και αποτελούν βάση για την καλύτερη σάλτσα.
  17. Σερβίρουμε τη γαλοπούλα ολόκληρη, συνοδεύοντας με σάλτσα gravy σε σαλτσιέρα.

Tips

  • Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει τον λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες, σε περίπτωση που θέλουμε να ετοιμάσουμε σπιτικό ζωμό για τη σάλτσα της γαλοπούλας.
  • Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, πρέπει να αποψυχθεί σωστά στη συντήρηση του ψυγείου για δύο 24ωρα.
  • Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (μετά το ψυγείο) για 45 λεπτά.
  • Να θυμάστε ότι θα πρέπει να μπει κατευθείαν στο φούρνο.
  • Όταν ψήνουμε σε δυνατό φούρνο το δέρμα και το κρέας ψήνονται σχηματίζοντας προστατευτικό στρώμα και έτσι οι χυμοί του κρέατος μεταφέρουν τη θερμότητα στο εσωτερικό ώστε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο σωστά.
  • Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι.
    – Αν το υγρό που βγαίνει είναι αχνό ροζ, χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο.
    – Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.

γαλοπούλα γεμιστή - γαλοπούλα γεμιστή αργυρώ - γεμιστή γαλοπούλα - γαλοπούλα γεμιστή παραδοσιακή - γαλοπούλα χριστουγεννιάτικη συνταγή - γαλοπούλα αργυρώ - γαλοπούλα γεμιστή με κιμά - χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα - γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρι

Απόρρητο