Βασική συνταγή για ψωμί

Βασική συνταγή για ψωμί με μαγιά και αλεύρι. Εύκολη εκτέλεση, τέλειο φούσκωμα και τραγανή κόρα.

Εύκολη
2:35

2 ψωμιά

1 ώρα και 55 λεπτά

40 λεπτά

συνταγη για ψωμι

Υλικά

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Video

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά (αν είναι ξερή) και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  2. Αν χρησιμοποιούμε φρέσκια μαγιά, την ενεργοποιούμε πρώτα.
  3. Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό με ένα κουτάλι.
  4. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο στο αλεύρι και ζυμώνουμε.
  5. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μια μπάλα και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης.
  6. Τη μεταφέρουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, πασπαλίζουμε ελαφρώς τα χέρια και τον πάγκο με αλεύρι.
  7. Όταν γίνει λεία και εύπλαστη τη μαζεύουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω.
  8. Τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Μόλις φουσκώσει, τη βγάζουμε στον πάγκο, τη ζυμώνουμε απαλά για να ξεφουσκώσει και την ξαναβάζουμε στο λαδωμένο μπολ.
    Σκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει ξανά.
  10. Αφού γίνει και το δεύτερο φούσκωμα βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και την πιέζουμε να ξεφουσκώσει.
  11. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε τα ψωμιά στο σχήμα που θέλουμε.
  12. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  13. Τοποθετούμε τα ψωμιά σε ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι ή στρωμένο με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
  14. Όταν φουσκώσουν, τα χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 1-2 σημεία στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C με αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 35–40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.

Tips

  • Βάλτε όλα τα υλικά στον κάδο και ζυμώστε με τον γάντζο 4–5’ σε χαμηλή ταχύτητα και 5’ σε δυνατή, μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να γίνει λεία. Συνεχίστε κανονικά τη διαδικασία.
  • Προθερμάνετε καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) στους 220°C. Ψήστε το ψωμί στην κάτω σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Ανάψτε τον φούρνο στους 50°C για 5’, σβήστε τον και βάλτε μέσα τη σκεπασμένη ζύμη. Μην ανοίγετε την πόρτα κατά τη διάρκεια.
Απόρρητο