Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΜΑΤΟΨΩΜΟ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Εξοπλισμός
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΜΑΤΟΨΩΜΟ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄- 4΄, να ροδίσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και σοτάρουμε για 2΄- 3΄ να μαραθούν ελαφρά.
- Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και πιέζουμε καλά με την ανάποδη της κουτάλας να αποβάλουν τα υγρά τους. Πρέπει να κρυώσουν καλά.
- Βάζουμε τα υγρά των λαχανικών σε μπολ και προσθέτουμε 1/4 φλ. νερό.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι που έχουμε βάλει σε ένα μεγάλο μπολ.
- Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υγρό μείγμα.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη και την βγάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10΄, να γίνει ελαστική.
- Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Λαδώνουμε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα κέικ και αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο.
- Απαλά την ξεφουσκώνουμε με τα δάχτυλα και την απλώνουμε σε χοντρό φύλλο (την ανοίγουμε).
- Πασπαλίζουμε με βασιλικό και το μείγμα της ντομάτας με το κρεμμύδι.
- Ζυμώνουμε απαλά.
- Αν η ζύμη γίνει υγρή από τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με αλεύρι.
- Πλαταίνουμε τη ζύμη με πλάστη ή με τα δάχτυλα σε μακρόστενο σχήμα με πάχος 2,5 εκ.
- Διπλώνουμε τη μία πλευρά κατά μήκος μέχρι τη μέση.
- Το ίδιο κάνουμε και από την άλλη.
- Διπλώνουμε στη μέση.
- Toποθετούμε τη μακρόστενη φραντζόλα διπλώνοντάς την σε «S» τελικό μέσα στη μακρόστενη φόρμα.
- Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30΄-40΄.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αν θέλουμε αλείφουμε το ψωμί με διάλυμα αυγού.
- Ψήνουμε για 35΄-40΄, να ροδίσει καλά.