Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄- 4΄, να ροδίσει ελαφρά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και σοτάρουμε για 2΄- 3΄ να μαραθούν ελαφρά.
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και πιέζουμε καλά με την ανάποδη της κουτάλας να αποβάλουν τα υγρά τους. Πρέπει να κρυώσουν καλά.
Βάζουμε τα υγρά των λαχανικών σε μπολ και προσθέτουμε 1/4 φλ. νερό.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθούν.
Για τη ζύμη
Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι που έχουμε βάλει σε ένα μεγάλο μπολ.
Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υγρό μείγμα.
Ζυμώνουμε τη ζύμη και την βγάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10΄, να γίνει ελαστική.
Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα κέικ και αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο.
Απαλά την ξεφουσκώνουμε με τα δάχτυλα και την απλώνουμε σε χοντρό φύλλο (την ανοίγουμε).
Πασπαλίζουμε με βασιλικό και το μείγμα της ντομάτας με το κρεμμύδι.
Ζυμώνουμε απαλά.
Αν η ζύμη γίνει υγρή από τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Πλαταίνουμε τη ζύμη με πλάστη ή με τα δάχτυλα σε μακρόστενο σχήμα με πάχος 2,5 εκ.
Διπλώνουμε τη μία πλευρά κατά μήκος μέχρι τη μέση.
Το ίδιο κάνουμε και από την άλλη.
Διπλώνουμε στη μέση.
Toποθετούμε τη μακρόστενη φραντζόλα διπλώνοντάς την σε «S» τελικό μέσα στη μακρόστενη φόρμα.
Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30΄-40΄.
Για το ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Αν θέλουμε αλείφουμε το ψωμί με διάλυμα αυγού.
Ψήνουμε για 35΄-40΄, να ροδίσει καλά.