"
Ντοματόψωμο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Καλοκαιρινό ντοματόψωμο, μοναδικό αλμυρό σνακ που θα λατρέψουν τα παιδιά! Φτιάξτε το σήμερα και πάρτε το στην...

Ντοματόψωμο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Καλοκαιρινό ντοματόψωμο, μοναδικό αλμυρό σνακ που θα λατρέψουν τα παιδιά! Φτιάξτε το σήμερα και πάρτε το στην παραλία! Δεν θα μείνει ψίχουλο.

  • προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το ντοματόψωμο με βασιλικό

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 πομοντόρια (μακρόστενες ντομάτες ξεφλουδισμένες χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες)
  • 4½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κύβο μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το ντοματόψωμο με βασιλικό

    Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄-4΄, να ροδίσει ελαφρά – να ξανθύνει.

    Προσθέτουμε τις ντομάτες για το ντοματόψωμο και σοτάρουμε για 2΄-3΄ να μαραθούν ελαφρά.

    Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και πιέζουμε καλά με την ανάποδη της κουτάλας να αποβάλουν τα υγρά τους.

    Προσοχή! Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

    Βάζουμε τα υγρά των λαχανικών σε μπολ και προσθέτουμε 1/4 φλ. νερό.

    Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Προσθέτουμε το πιπέρι και τη ζάχαρη.

    Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.

    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι που έχουμε βάλει σε ένα μεγάλο μπολ.

    Τα ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το υγρό μείγμα.

    Ζυμώνουμε τη ζύμη και την βγάζουμε στον αλευρωμένο πάγκο.

    Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10΄, να γίνει ελαστική.

    Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Λαδώνουμε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα κέικ.

    Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο.

    Απαλά την ξεφουσκώνουμε με τα δάχτυλα και την απλώνουμε σε χοντρό φύλλο (την ανοίγουμε).

    Πασπαλίζουμε με βασιλικό και το μείγμα της ντομάτας με το κρεμμύδι.

    Ζυμώνουμε απαλά.

    Αν η ζύμη γίνει υγρή από τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με αλεύρι.

    Πλαταίνουμε τη ζύμη με πλάστη ή με τα δάχτυλα σε μακρόστενο σχήμα με πάχος 2,5 εκ.

    Διπλώνουμε τη μία πλευρά κατά μήκος μέχρι τη μέση.

    Το ίδιο κάνουμε και από την άλλη.

    Διπλώνουμε στη μέση.

    Toποθετούμε τη μακρόστενη φραντζόλα διπλώνοντάς την σε «S» τελικό μέσα στη μακρόστενη φόρμα.

    Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30΄-40΄.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

    Αν θέλουμε αλείφουμε το ψωμί με διάλυμα αυγού.

    Ψήνουμε για 35΄-40΄, να ροδίσει καλά.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×