Πίτα – Πίτσα Μακεδονίας

Στη Μακεδονία συνήθιζαν από παλιά να παίρνουν ένα κομμάτι αφράτης ζύμης και να προσθέτουν από πάνω όποιο φρέσκο υλικό έβγαζε εκείνη την εποχή η γη τους. Κυρίως όμως, πρόσθεταν αλλαντικά, τα οποία είχαν προνοήσει οι νοικοκυρές του σπιτιού να τα ετοιμάσουν από το καλοκαίρι και να τα διατηρήσουν για όλο το χρόνο!

5 λεπτά

5 λεπτά

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΠΙΤΑ - ΠΙΤΣΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΓΙΑ 2 ΠΙΤΣΕΣ)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

Εξοπλισμός

Ταψί

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΠΙΤΑ - ΠΙΤΣΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΓΙΑ 2 ΠΙΤΣΕΣ)

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.
  2. Aν έχουμε πέτρα ψησίματος, την ακουμπάμε κάτω-κάτω στο φούρνο να πυρώνει.
  3. Αλλιώς, αναποδογυρίζουμε το ταψί της κουζίνας για να πυρώνει καλά.
  4. Πασπαλίζουμε με αλεύρι το ξύλο κοπής.
  5. Βάζουμε πάνω ένα φύλλο ζύμης και με τα δάχτυλα το βαθουλώνουμε, δημιουργώντας ένα αυλάκι περιμετρικά.
  6. Το αλείφουμε με τη μισή σάλτσα και το πασπαλίζουμε με τη φέτα.
  7. Προσθέτουμε το μισό λουκάνικο σε φέτες και το μισό σουτζούκι.
  8. Σκορπάμε τις μισές ελιές και τις φέτες πιπεριάς.
  9. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τη δεύτερη πίτσα.
  10. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  11. Ακουμπάμε στο πυρωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά.
  12. Η υπόλοιπη σάλτσα μπορεί να κρατηθεί εντός ψυγείου για 1 εβδομάδα.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα.
  2. Προσθέτουμε τον πελτέ, το κονκασέ και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το τυρί.
  3. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 4 με 5 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει καλά, για να μην νοτίσει τη ζύμη.
  4. Στο τέλος ρίχνουμε την παρμεζάνα.
  5. Χωρίς να ξεπαγώσουμε τα φύλλα, προσθέτουμε τη σάλτσα, τα τυριά, το ζαμπόν, την πιπεριά και τα μανιτάρια.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, στον αέρα, στους 180°C.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Αν θέλουμε πιο λεπτή τη ζύμη, ανοίγουμε το φύλλο σε πιο λεπτό πάχος, με τον πλάστη.
  2. Χρειάζεται όμως και 5 λεπτά λιγότερο ψήσιμο.
  3. Η συγκεκριμένη ζύμη για πίτσα έχει 3 σημαντικά πλεονεκτήματα:
  4. 1.Δεν είναι προψημένη, γι’ αυτό διατηρείται μαλακιά και αφράτη για πολλές ώρες
  5. 2.Δεν έχει συντηρητικά, όπως έχουν οι πίτσες ψυγείου
  6. 3.Δεν χρειάζεται απόψυξη.
Απόρρητο