Στη Μακεδονία συνήθιζαν από παλιά να παίρνουν ένα κομμάτι αφράτης ζύμης και να προσθέτουν από πάνω όποιο φρέσκο υλικό έβγαζε εκείνη την εποχή η γη τους....

Στη Μακεδονία συνήθιζαν από παλιά να παίρνουν ένα κομμάτι αφράτης ζύμης και να προσθέτουν από πάνω όποιο φρέσκο υλικό έβγαζε εκείνη την εποχή η γη τους. Κυρίως όμως, πρόσθεταν αλλαντικά, τα οποία είχαν προνοήσει οι νοικοκυρές του σπιτιού να τα ετοιμάσουν από το καλοκαίρι και να τα διατηρήσουν για όλο το χρόνο!

 

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
3

Για τη πίτα - πίτσα Μακεδονίας(για 2 πίτσες)

  • 2 φύλλα ζύμης για πίτσα
  • 4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο
  • 1 πιπεριά Φλώρινας σε φέτες
  • Λίγες ελιές Θάσου χωρίς κουκούτσι
  • Λίγα φύλλα φρέσκια ρίγανη
  • Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ. πελτές
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κ.γ. αποξηραμένος βασιλικός
  • 400 γρ. κονκασέ
  • 1/2 κλων. σέλερι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1/2 δαφνόφυλλο
  • Λίγοι σπόροι γλυκάνισο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C.

    Aν έχουμε πέτρα ψησίματος, την ακουμπάμε κάτω-κάτω στο φούρνο να πυρώνει.

    Αλλιώς, αναποδογυρίζουμε το ταψί της κουζίνας για να πυρώνει καλά.

    Πασπαλίζουμε με αλεύρι το ξύλο κοπής.

    Βάζουμε πάνω ένα φύλλο ζύμης και με τα δάχτυλα το βαθουλώνουμε, δημιουργώντας ένα αυλάκι περιμετρικά.

    Το αλείφουμε με τη μισή σάλτσα και το πασπαλίζουμε με τη φέτα.

    Προσθέτουμε το μισό λουκάνικο σε φέτες και το μισό σουτζούκι.

    Σκορπάμε τις μισές ελιές και τις φέτες πιπεριάς.

    Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τη δεύτερη πίτσα.

    Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

    Ακουμπάμε στο πυρωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά.

    Η υπόλοιπη σάλτσα μπορεί να κρατηθεί εντός ψυγείου για 1 εβδομάδα.

    Για τη σάλτσα

    Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα.

    Προσθέτουμε τον πελτέ, το κονκασέ και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το τυρί.

    Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 4 με 5 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει καλά, για να μην νοτίσει τη ζύμη.

    Στο τέλος ρίχνουμε την παρμεζάνα.

    Χωρίς να ξεπαγώσουμε τα φύλλα, προσθέτουμε τη σάλτσα, τα τυριά, το ζαμπόν, την πιπεριά και τα μανιτάρια.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, στον αέρα, στους 180°C.

    Μυστικά

    Αν θέλουμε πιο λεπτή τη ζύμη, ανοίγουμε το φύλλο σε πιο λεπτό πάχος, με τον πλάστη.

    Χρειάζεται όμως και 5 λεπτά λιγότερο ψήσιμο.

    Η συγκεκριμένη ζύμη για πίτσα έχει 3 σημαντικά πλεονεκτήματα:

    1.Δεν είναι προψημένη, γι’ αυτό διατηρείται μαλακιά και αφράτη για πολλές ώρες

    2.Δεν έχει συντηρητικά, όπως έχουν οι πίτσες ψυγείου

    3.Δεν χρειάζεται απόψυξη.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται