Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση για το τσουρέκι με πορτοκάλι.
- Ζεσταίνουμε το λικέρ πορτοκάλι και ρίχνουμε μέσα τα γλασέ φρούτα και την σταφίδα.
- Αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν, να αρωματιστούν και να μαλακώσουν.
- Μετά τα στραγγίζουμε καλά και τα σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ εκτός από το βούτυρο.
- Τα χτυπάμε για 10′ στην μεσαία ταχύτητα.
- Σταδιακά σε κομματάκια ενώ χτυπάμε τη ζύμη προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί και να μην κολλάει στον κάδο του μίξερ, να είναι ελαστική και απαλή.
- Προσθέτουμε τα φρούτα και την σταφίδα καθώς και το φιστίκι.
- Βάζουμε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε φούρνο που είχαμε λίγο θερμάνει.
- Ιδανική θερμοκρασία ζύμης 25ºC.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες, να διπλασιαστεί. Μην παραζεσταίνετε τη ζύμη αφενός γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αβγό αλλά και σε βούτυρο. Δεν θα μας βοηθήσει στο πλάσιμο αν είναι ζεστή η ζύμη.
- Αφού φουσκώσει την βάζουμε στο ψυγείο για 30′ να παγώσει λίγο για να μπορούμε να την δουλέψουμε.
- Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε δυο κομμάτια.
- Πλάθουμε δυο μακριά φιτίλια χοντρά.
- Τα πλέκουμε, δηλ. τα στρίβουμε μεταξύ τους.
- Τυλίγουμε σε στεφάνι.
- Μπήγουμε τις ενώσεις από κάτω και τα βάζουμε σε ταψάκι λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
- Στην μέση, στο σημείο της τρύπας, βάζουμε ένα βουτυρωμένο κουπ πατ για να μην ενωθεί η ζύμη και να παραμείνει η τρύπα μετά το ψήσιμο.
- Με τον τρόπο αυτό το τσουρέκι βγαίνει πιο απλωτά, αλλά και με πιο κριτσανιστές επιφάνειες.
- Αν θέλουμε πιο φουσκωτό τσουρέκι το βάζουμε σε φόρμα δαχτυλίδι ώστε να μην απλώσει αλλά να σηκωθεί προς τα πάνω στο ψήσιμο. Εγώ το προτιμώ στην λαμαρίνα απλωτό.
- Αφήνουμε σκεπασμένο το στεφάνι να ξεκουραστεί για 30′.
- Αλείφουμε με διάλυμα αβγού ολόγυρα.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε για περίπου 30′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- Όπως το βγάζουμε καυτό από τον φούρνο αφήνουμε να σταθεί 5′-10′ και το αλείφουμε ολόγυρα με χλιαρή μαρμελάδα πορτοκάλι με ένα πινέλο.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Μελετήστε εδώ αναλυτικά τα μυστικά μου για τα Πασχαλινά τσουρέκια, ακολουθήστε τα και θα φτιάξετε τα καλύτερα τσουρέκια της ζωής σας, σας το εγγυώμαι!