Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΓΙΑΣ
- Για φανταστικά τσουρέκια νηστίσιμα με σοκολάτα ενεργοποιούμε πρώτα σωστά τη μαγιά.
- Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ρίχνουμε το νερό.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια.
ΤΣΟΥΡΕΚΙ
- Λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, το χυμό, το μαχλέπι, τη μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε για 5 λεπτά δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη.
- Την βάζουμε σε μπολ.
- Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
- Την ξεφουσκώνουμε και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40×15 και πασπαλίζουμε γέμιση.
- Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε.
- Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια.
- Τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
- Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες.
- Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε.
- Το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ψήνουμε το νηστίσιμο τσουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160°C για 35 λεπτά περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει.
- Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα.
- Βγάζουμε ένα μεγάλο πεντανόστιμο νηστίσιμο τσουρέκι με σοκολάτα.
- Υπολογίστε επιπλέον χρόνο προετοιμασίας λόγω της αναμονής για τα φουσκώματα.
ΒΙΝΤΕΟ