Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΘΡΑΚΗΣ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΘΡΑΚΗΣ
Video
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αρχικά ενεργοποιούμε τη μαγιά που θα χρησιμοποιήσουμε. Εάν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, μπορείτε να τη βάλετε κατευθείαν στα υλικά.
- Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
- Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα (ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου). Αν τη βάλουμε κοντά στο καλοριφέρ θα φουσκώσει γρήγορα αν την αφήσουμε απλά στον πάγκο θα πάρει περισσότερο χρόνο.
- Την βγάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
- Λαδώνουμε ταψί 32 ή 34 εκ.
- Βουτάμε τα χέρια στο ελαιόλαδο με τα δάχτυλα ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί, γυρνώντας γύρω γύρω και τεντώνοντας την ταυτόχρονα.
- Η διάμετρος του φύλλου να είναι όσο και η διάμετρος του ταψιού.
- Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια τρίμμα τυριού η φέτας και ρίγανη.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο στον πάγκο.
- Το βάζουμε από πάνω.
- Δηλαδή σαν να κάνουμε 4 κομμάτια το ένα πάνω στην άλλο κι ενδιάμεσα την γέμιση.
- Η γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε μας αρέσει ή να είναι και διαφορετική κάθε στρώση, άλλη με φέτα και ρίγανη, άλλη με σαλάμι, άλλη με ελιά και λιαστή ντομάτα.
- Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα 4 φύλλα.
- Αφού τα στρώσουμε όλα και την γέμιση αρεσκείας μας σε σειρά το ένα πάνω στο άλλο πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε στο κέντρο σαν να τα κλείνουμε σε μπάλα.
- Αναποδογυρίζουμε την μπάλα με τις ενώσεις να ακουμπάνε στο ταψί.
- Πατάμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια να απλώσει το σχήμα και να πάρει το σχήμα του ταψιού.
- Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε σουσάμι.
- Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 40′ σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC ή 180ºC αέρα για 40′ περίπου να ροδίσει και να φουσκώσει.
- Ζεστή είναι συγκλονιστική.
Tips
- Όταν θα βυθίσουμε το δάχτυλο στην φουσκωμένη ζύμη και το βαθούλωμα μένει σταθερά χωρίς να κλείνει τότε είναι έτοιμη.