Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ χειρός
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ
- Ξεκινάμε το σπιτικό παγωτό βανίλια, χτυπώντας με μίξερ χειρός τη ζάχαρη και τους κρόκους, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε γάλα και κρέμα γάλακτος.
- Σχίζουμε στη μέση τη βανίλια και με τη λάμα του μαχαιριού αφαιρούμε τους σπόρους.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα σποράκια και τη φλούδα βανίλιας.
- Φέρνουμε το μείγμα σχεδόν σε σημείο βρασμού.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε τη βανίλια (φλούδα).
- Χτυπώντας με μίξερ χειρός, ρίχνουμε λίγο λίγο το υγρό μείγμα γάλακτος στους χτυπημένους κρόκους.
- Ξαναβάζουμε την κρέμα στην κατσαρόλα.
- Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με σύρμα, μέχρι τα μείγμα ν’ αρχίσει να πήζει ελαφρά και ν’ αφήνει στρώμα στη ράχη της κουτάλας.
- Μην αφήσετε το μείγμα να πάρει βράση γιατί θα κόψει ο κρόκος.
- Αδειάζουμε την κρέμα σε μπολ.
- Την αφήνουμε να κρυώσει καλά στο ψυγείο.
- Τότε χτυπάμε την κρέμα με μίξερ χειρός ν’ αφρατέψει καλά.
- Ντύνουμε μακρόστενη μικρή φόρμα του κέικ με μεμβράνη.
- Αδειάζουμε την κρέμα.
- Καλύπτουμε τη φόρμα και παγώνουμε στην κατάψυξη να σφίξει το παγωτό.
ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
- Σε κατσαρολάκι με χοντρή βάση, ενώνουμε τη ζάχαρη με το νερό ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
- Βράζουμε το σιρόπι χωρίς ν’ ανακατεύουμε για 10΄, μέχρι να πάρει βαθύ χρυσό χρώμα.
- Αδειάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα (20×30 εκ.) την καραμέλα.
- Περιμένουμε 4΄-5΄.
- Πασπαλίζουμε τη ζεστή καραμέλα με τα τρίμματα σοκολάτας.
- Με τη ράχη του μαχαιριού, αλείφουμε τη σοκολάτα πάνω στην καραμέλα να την καλύψουμε.
- Πασπαλίζουμε τέλος τ’ αμύγδαλα φιλέ και το παγώνουμε να σφίξει.
- Ξεφορμάρουμε το παγωτό, κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με κομμάτια καραμέλας.