Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Κόσκινο
Μίξερ χειρός
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα δαχτυλίδι των 23 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση της.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
- Σε κατσαρόλα μικρή, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα, το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος μέχρι να λιώσουν, ανακατεύοντας τακτικά.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα σοκολάτας.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε διαφορετικά μπολ.
- Σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν, για 2 με 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη χλιαρή σοκολάτα, κοσκινίζουμε το κακάο στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι για να γίνουν μια μαλακή μαρέγκα, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
- Σταδιακά, κι ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ χειρός, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σαν βροχή.
- Με ένα κουτάλι ρίχνουμε δύο κουταλιές από την μαρέγκα στο truffle cake και με κοφτές κινήσεις αραιώνουμε το μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε όλη την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα. Αναδιπλώνουμε απαλά τα υλικά, φροντίζοντας να μη χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
- Όσο λιγότερο δουλεύουμε το μείγμα τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα.
- Βάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 35 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί. Η επιφάνειά του θα σκάσει ελαφρά και θα γίνει τραγανή.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, γιατί όσο είναι ζεστό η καρδιά του είναι ρευστή και τρέχει υγρή σοκολάτα.
- Σερβίρουμε το κέικ με παγωτό ή απλά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tips
- Τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να ενσωματώθουν με την υγρή σοκολάτα.
- Το truffle cake όσο ψήνεται φουσκώνει όπως το σουφλέ σοκολάτας. Μόλις το βγάλεις από το φούρνο πέφτει ο όγκος του και σχηματίζει τραγανή κρούστα όσο κρυώνει.
- Όσο είναι ζεστό μπορείς να το σερβίρεις μόνο με κουταλιές. Πρέπει να κρυώσει για να μπορέσεις να κόψεις κομμάτι.
- Μην προσπαθήσεις να το κόψεις ζεστό γιατί θα τρέχει υγρή σοκολάτα.