Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΙΛΑΦΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥ
Εξοπλισμός
Γάστρα
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΙΛΑΦΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΙΛΑΦΙ
- Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170°C.
- Θα χρησιμοποιήσουμε κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο ή γάστρα που να κάνει για την εστία της κουζίνας.
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά, κοτόπουλο ολόκληρο, καρότο, κρεμμύδι, πιπέρι κόκκους, μαϊντανό, θυμάρι, ζωμό, κρασί, στη γάστρα.
- Αφήνουμε να πάρει βράση. Τότε ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά με 2 ώρες, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
- Για να σιγουρευτούμε ότι είναι ψημένο τραβάμε το μπουτάκι.
- Αν αυτό ξεκολλήσει χωρίς ζόρι και τα υγρά που τρέχουν είναι διάφανα τότε είναι ψημένο.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα, το αφήνουμε να χλιαρύνει και τότε αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα.
- Ψιλοκόβουμε το ψαχνό σε μακρόστενα κομμάτια. Το διατηρούμε σκεπασμένο.
- Σουρώνουμε το ζωμό από τη γάστρα σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να πάρει βράση και να βράσει για 3 με 4 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Όσο βράζει προσθέτουμε λίγο λίγο (κουταλιά κουταλιά) το ρου ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να γίνει η κρέμα τόσο πυκνή που να καλύπτει το πίσω μέρος της κουτάλας.
- Προσθέτουμε 2 ή 3 κ.σ. ρου, ανάλογα με το πόσο πυκνή μας αρέσει η σάλτσα να είναι.
- Ξαναρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και ό,τι ζουμί υπάρχει στην πιατέλα μέσα στη σάλτσα.
- Διατηρούμε ζεστό το φαγητό μέχρι να σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι απλό και πράσινη σαλάτα.
ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥ
- Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί για 2 λεπτά το αλεύρι.
- Διατηρούμε το ρου σε βάζο στο ψυγείο.
- Μάθετε εδώ, όλα τα μυστικά για το σωστό δέσιμο της σάλτσας σας.