Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τις πεταλίδες να φύγει η άμμος.
Βράζουμε νερό και τις ζεματίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ξεκολλούν από τα κελύφη.
Τις στραγγίζουμε και κρατάμε τον ζωμό τους.
Κρατάμε την ψίχα και πετάμε τα όστρακα.
Σουρώνουμε το νερό όπου όπου τις ζεματίσαμε περνώντας το από λεπτή σίτα.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί.
Σβήνουμε με το ούζο ή με κρασί και ανακατεύουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ζωμό και ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από την εστία.
Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα με λίγο λεμόνι.
Το πατελόρυζο δεν χρειάζεται αλάτι γιατί οι πεταλίδες είναι αλμυρές.
Μπορείτε να παραλείψετε την ντομάτα.
Ευχαριστούμε την Ιωάννα Χαλκιά, Private Chef από την Άσο Κεφαλονιάς η οποία μοιράστηκε την παραδοσιακή Κεφαλλονίτικη συνταγή μαζί μας.
Η συνταγή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ στο τεύχος Ιουλίου 2024.