Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΑΝΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΑΝΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΦΥΛΛΟ
- Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και προσθέτουμε νερό ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
- Την αφήνουμε σκεπασμένη για 20΄.
- Έπειτα, την χωρίζουμε σε δύο μέρη. Ανοίγουμε σε απλωμένη επιφάνεια το κάθε κομμάτι σε μέγεθος μεγάλου πιάτου.
- Βάζουμε ένα μπολ στρογγυλό στη μέση του φύλλου. Με κοφτερό μαχαίρι τραβάμε λωρίδες από μέσα προς τα έξω ακτινωτά, σχηματίζοντας τρίγωνες λωρίδες. Αφαιρούμε το μπολ.
- Με πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου με μαλακό φυτικό βούτυρο. Μία μία λωρίδα την γυρίζουμε πάνω στον κύκλο που χάραξε το μπολ (διπλώνουμε δηλαδή προς τα μέσα).
- Αφού κλείσουμε στον κύκλο όλες τις λωρίδες, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε πιάτο αλευρωμένο. Κάνουμε το ίδιο με το άλλο φύλλο. Αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο και να κάνει στρώσεις.
ΓΕΜΙΣΗ
- Καθαρίζουμε τα πράσα, αφαιρούμε το πράσινο μέρος, τα ψιλοκόβουμε και τα ζεματάμε για 2΄-3΄ σε νερό που βράζει. Τα στραγγίζουμε καλά.
- Λιώνουμε το βούτυρο και τα σοτάρουμε για 2΄-3΄ να μαραθούν.
- Προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Την αποσύρουμε από τη φωτιά και ένα ένα προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας γρήγορα όπως τη μπεσαμέλ.
- Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και αλατοπιπερώνουμε.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΨΗΣΙΜΟ
- Ανοίγουμε δύο μεγάλα φύλλα με τη ζύμη και τα αφήνουμε λίγο να στεγνώσουν. Λαδώνουμε ρηχό ταψί 34 εκ. ή 36 εκ. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί ελαφρώς σουρωμένο (με πτυχές, για πιο τραγανό αποτέλεσμα).
- Αδειάζουμε τη γέμιση, απλώνοντάς τη σε λεπτή στρώση.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο με πτυχές.
- Γυρίζουμε σε κόθρο τις ενώσεις των δύο φύλλων.
- Αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια με λίγο λάδι.
- Ψήνουμε το πρασομπούρεκο για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC μέχρι να ροδίσει καλά.