Υλικά
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στο καροτενοειδες β-καροτίνη που περιέχει και πολυάριθμες μελέτες το έχουν συσχετίσει με ισχυρή αντιοξειδωτικής δράση και πολυεπίπεδα οφέλη για την υγεία (αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική δράση). Επίσης περιέχονται κι άλλα βιοδραστικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος. Μάλιστα η παρουσία λιπαρών στη συνταγή, κυρίως από το ελαιόλαδο και από τα γαλακτοκομικά αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα των παραπάνω καροτενοειδών. Απολαύστε την με λίγα κρουτόν ολικής άλεσης, χωρίς τύψεις γιατί έχει ελάχιστες θερμίδες.
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε την κολοκύθα. Κόβουμε τη στη μέση και αφαιρούμε τις ίνες και τους σπόρους με ένα μεγάλο κουτάλι.
- Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και τις τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Λαδώνουμε τις φέτες με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αέρα) για 40 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
- Σε κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, χωρίς να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το νερό ή ζωμό και το γάλα και αφήνουμε να βράσουν.
- Με κουτάλι, αφαιρούμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και, αν θέλουμε, φρέσκο τζίντζερ.
- Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ. Για πιο βελούδινη υφή, περάστε τη από ψιλή σίτα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε 1 λεπτό να λιώσει.
- Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ, βάζοντας στο κέντρο λίγο γιαούρτι και πασπαλίζοντας με τριμμένη γραβιέρα και προαιρετικά πιπέρι καγιέν.
Tips
- Αν θέλεις vegan εκδοχή, χρησιμοποίησε ζωμό λαχανικών ή νερό αντί για ζωμό και φυτικό γάλα αντί για γάλα αγελάδας.