Εκτέλεση
Για την κολοκυθόσουπα βελουτέ, κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες (σαν πεπόνι). Αφαιρούμε σπόρους και ίνες με μαχαίρι, τη λαδώνουμε με πινέλο, τη βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 240οC , για 30 λεπτά στις αντιστάσεις.
Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα, σε χαμηλή φωτιά). Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.
Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν, σιγοβράζουμε για 15΄, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι).
Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.
Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ. Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στο καροτενοειδες β-καροτίνη που περιέχει και πολυάριθμες μελέτες το έχουν συσχετίσει με ισχυρή αντιοξειδωτικής δράση και πολυεπίπεδα οφέλη για την υγεία (αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική δράση). Επίσης περιέχονται κι άλλα βιοδραστικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος. Μάλιστα η παρουσία λιπαρών στη συνταγή, κυρίως από το ελαιόλαδο και από τα γαλακτοκομικά αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα των παραπάνω καροτενοειδών. Απολαύστε την με λίγα κρουτόν ή με ψωμί ολικής άλεσης.»
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Περίσσεψε κολοκύθα; Εδώ θα βρείτε περισσότερες μοναδικές συνταγές με κίτρινη κολοκύθα για να την αξιοποιήσετε! Αν αγαπάτε την κίτρινη κολοκύθα σε αλμυρές εκδοχές, δείτε οπωσδήποτε και τη συνταγή μου για αλμυρή κολοκυθόπιτα με τυρί. Είναι πεντανόστιμη!