Μια μαγική σούπα για να ανοίξετε το γιορτινό σας τραπέζι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο τζίντζερ και θα έχετε την καλύτερη βελουτέ...

Μια μαγική σούπα για να ανοίξετε το γιορτινό σας τραπέζι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρέσκο τζίντζερ και θα έχετε την καλύτερη βελουτέ κολοκυθόσουπα που έχετε φάει ποτέ!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
1105

Για την κολοκυθόσουπα βελουτέ

  • 1½ kg κίτρινη κολοκύθα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
  • 500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • 200 γρ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη, η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 380 Θερμίδες
    (kcal)
  • 45% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Κολοκυθόσουπα βελουτέ

Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας τα υλικά στον πάγκο μας. Για την σούπα, καθαρίζουμε πρώτα την κολοκύθα.

Κόβουμε την κίτρινη κολοκύθα στη μέση με ένα μεγάλο κουτάλι, ξύνοντας και σκάβοντας στο εσωτερικό της κολοκύθας αφαιρούμε τις ίνες μαζί με τους σπόρους.

Κόβουμε σε φέτες (σαν πεπόνι) την κολοκύθα.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τις φέτες κολοκύθας.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της κολοκύθας.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι. 

Ψήνουμε την κολοκύθα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC  στο αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.

Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5΄ να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα).

Ρίχνουμε το νερό (ή το ζωμό) και το γάλα και βράζουμε.

Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 15΄. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ginger τζίντζερ, ταιριάζει απίστευτα.

Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι ή από ψιλή σίτα για να γίνει η καλύτερη βελουτέ).

Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας.

Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ.

Βάζουμε γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγιέν (προαιρετικά).

Αν είσαι βίγκαν μπορείς να κάνεις νηστίσιμη βελουτέ, αντικαθιστώντας τα υγρά με ζωμό λαχανικών ή νερό και αντικαθιστώντας το γάλα με φυτικό. Έχει λίγες θερμίδες και είναι πεντανόστιμη.

Περίσσεψε κολοκύθα; Εδώ θα βρείτε περισσότερες μοναδικές συνταγές με κίτρινη κολοκύθα για να την αξιοποιήσετε! Αν αγαπάτε την κίτρινη κολοκύθα σε αλμυρές εκδοχές, δείτε οπωσδήποτε και τη συνταγή μου για αλμυρή κολοκυθόπιτα με τυρί. Είναι πεντανόστιμη!

Μετά την κολοκυθόσουπα βελουτέ, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω τέλεια συνταγή:

ψητή κολοκύθα στο φούρνο σκετη γλυκιά κολοκυθα ψητη με ζαχαρη και κανέλα

Βίντεο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στο καροτενοειδες β-καροτίνη που περιέχει και πολυάριθμες μελέτες το έχουν συσχετίσει με ισχυρή αντιοξειδωτικής δράση και πολυεπίπεδα οφέλη για την υγεία (αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική δράση).  Επίσης περιέχονται κι άλλα βιοδραστικά συστατικά  με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των ματιών και του δέρματος. Μάλιστα η παρουσία λιπαρών στη συνταγή, κυρίως από το ελαιόλαδο και από τα γαλακτοκομικά αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα των παραπάνω καροτενοειδών. Απολαύστε την με λίγα κρουτόν ολικής άλεσης, χωρίς τύψεις γιατί έχει ελάχιστες θερμίδες.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται