Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΣΟΥΦΛΕ
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΣΟΥΦΛΕ
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πρώτα πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε.
- Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά.
- Έπειτα τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους.
- Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά.
- Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντάς το.
- Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.
- Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο.
- Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών.
- Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες.
- Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΑΝΟ ΦΥΛΛΟ
- Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
- Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά.
- Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.
- Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μας αρέσει.