Απολαύστε ζεστή αυτή τη χορτόπιτα με σπιτικό χειροποίητο φύλλο, γιατί είναι συγκλονιστική!

Απολαύστε ζεστή αυτή τη χορτόπιτα με σπιτικό χειροποίητο φύλλο, γιατί είναι συγκλονιστική!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 50 λεπτά
15

Για την χορτόπιτα σουφλέ

  • 1 kg διάφορα χόρτα πλυμένα και καλά στραγγισμένα (σπανάκι-σέσκουλα-λάπαθα)
  • 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 ματσ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 5 αυγά
  • 2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 400 γρ. φέτα (θρυμματισμένη)
  • 300 γρ. ανθότυρο φρέσκο (θρυμματισμένο)
  • 1/2 φλ. τραχανά, πλιγούρι ή θρυμματισμένο φιδέ
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο0
  • 5 μεγάλα φύλλα σπιτικά

Για το παραδοσιακό τραγανό φύλλο

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ξίδι ή κρασί λευκό
  • Χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • Για τα φύλλα
  • Ελαιόλαδο
  • Αλεύρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Στύβουμε καλά τα χόρτα

    Χαράζουμε ελαφρά την πίτα

    Καλά προθερμασμένος φούρνος

    Για την χορτόπιτα σουφλέ

    Πρώτα πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα και τα στραγγίζουμε.

    Τα ψιλοκόβουμε και τα αλατίζουμε.

    Τα τρίβουμε με τα χέρια να ιδρώσουν και τα αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά.

    Τα στύβουμε σφιχτά να αποβάλλουν τα υγρά τους.

    Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το πράσο ψιλοκομμένο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τα θρυμματισμένα τυριά και τον τραχανά.

    Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.

    Λαδώνουμε μεγάλο ρηχό ταψί για πίτα.

    Απλώνουμε το ένα φύλλο και το λαδώνουμε ραντίζοντάς το.

    Έπειτα απλώνουμε και το 2ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο.

    Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το μισό ελαιόλαδο.

    Βάζουμε τη μισή γέμιση χόρτων-τυριών και περιχύνουμε μία κουταλιά μείγμα αυγών.

    Καλύπτουμε με το 3ο φύλλο ελαφρώς σουρωμένο και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.

    Περιχύνουμε με μία κουταλιά μείγμα αυγών και καλύπτουμε με το 4ο και το 5ο φύλλο, και τα δυο τους λαδωμένα κι ελαφρά σουρωμένα.

    Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες.

    Χαράζουμε ελαφρά την πίτα, περιχύνουμε με τα υπόλοιπα υγρά και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

    Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C, για 30 λεπτά, πρώτα στην κάτω αντίσταση και για άλλα περίπου 40 λεπτά πάνω κάτω, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.

    Για το τραγανό φύλλο

    Σε λεκάνη ή μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.

    Προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι, ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, με απαλή υφή.

    Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30 λεπτά.

    Τη χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο λεπτά φύλλα.

    Για καλύτερο, πιο τραγανό αποτέλεσμα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα στρώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί.

    Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παραδοσιακό φύλλο σε οποιαδήποτε από τις γεμίσεις μας αρέσει.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται