Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα βανίλια σοκολάτα. Μια συνταγή εμπνευσμένη από τη Μικρασία. Οι Θεσσαλονικείς την εμπλούτισαν με διάφορες γεμίσεις. Μια από αυτές, είναι η πλούσια κρέμα βανίλιας που συνδυάζεται μοναδικά με τη σοκολάτα.

Εύκολη
1:05

10 - 12

20 λεπτά

45 λεπτά

μπουγατσα θεσσαλονικη

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα.
  2. Σχίζουμε τη βανίλια, αφαιρούμε τον καρπό της και τον προσθέτουμε στο γάλα.
  3. Βάζουμε σε μπολ τα αυγά, το σιμιγδάλι, τους κρόκους και το αλάτι, και τα χτυπάμε με σύρμα.
  4. Παίρνουμε λίγο χλιαρό γάλα από την κατσαρόλα και χτυπώντας με το σύρμα, αραιώνουμε το μίγμα αυγών.
  5. Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε να πήξει η κρέμα.
  6. Μόλις δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
  7. Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε το ένα φύλλο και το αλείφουμε με τη πραλίνα.
  8. Αδειάζουμε την κρέμα  και μπήγουμε τα κομμάτια σοκολάτας εδώ κι εκεί, στην επιφάνεια της.
  9. Βρέχουμε λίγο τις άκρες από τα φύλλα.
  10. Καλύπτουμε με τη δεύτερο φύλλο και τσιμπάμε τις άκρες για να κολλήσουν μεταξύ τους.
  11. Ελαφρά, τρυπάμε την επιφάνεια.
  12. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C, για 45′ περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά  πάνω και κάτω.
  13. Την κόβουμε σε κομμάτια κι αχνίζουμε με κανελοζάχαρη.
  14. Τη σερβίρουμε ζεστή και κριτσανιστή.

Tips

  • Για τέλειο αποτέλεσμα, αναποδογυρίζουμε  στα 30′, στο ταψι και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει καλά.
Απόρρητο