Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς από την Αργυρώ είναι ένα κλασικό, σπιτικό γλυκό για όλες τις ώρες και ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας. Ένα γλυκό που είναι βασισμένο στην παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς.

Μεσαία
0:50

12

5 λεπτά

20 λεπτά

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου | Μια παραδοσιακή αγαπημένη συνταγή, ιδανική για την περίοδο της νηστείας.χαλβάς σιμιγδαλένιος - χαλβάς με σιμιγδάλι χοντρό - χαλβάσ με σιμιγδάλι ψιλό - χαλβάς σιμιγδαλένιος αργυρώ - χαλβά σιμιγδαλένιο - χαλβάσ με μέλι - χαλβάσ 1234 - χαλβάσ σιμιγδαλένιοσ τησ γιαγιάσ - χαλβάσ σιμιγδαλένιοσ με σταφίδεσ και καρύδια - χαλβάσ παραδοσιακόσ - χαλβάσ νηστίσιμοσ - χαλβάσ σιμιγδαλένιοσ με πορτοκάλι και καρύδια - παραδοσιακά γλυκά με λάδι - σιμιγδαλένιοσ χαλβάσ με μέλι - σιμιγδαλένιοσ χαλβάσ χωρίσ ζάχαρη - χαλβάσ σιμιγδαλένιοσ με στέβια - σιμιγδαλένιοσ χαλβάσ θερμίδεσ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ

Video

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ

    1. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι.
    2. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και από την στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε για ακόμη 2-3′.
    3. Όταν έχει λιώσει τελείως η ζάχαρη το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
    4. Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο, με προσοχή για να μην καεί.
    5. Προσθέτουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι.
    6. Το καβουρντίζουμε μέχρι να ροδίσει, να βγάλει τα γήινα αρώματά του και να πάρει ένα σκούρο χρυσορόδινο χρώμα, για περίπου 6-8 λεπτά, ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα.
    7. Προς το τέλος, και αφού έχει αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε την κανέλα (σκόνη), τις σταφίδες και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
    8. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
    9. Στη συνέχεια, πολύ προσεκτικά προσθέτουμε σιγά σιγά με την κουτάλα από χαμηλό ύψος το καυτό σιρόπι στο μείγμα που κοχλάζει. Προσοχή γιατί καίει πολύ!
    10. Προσθέτουμε όλο το σιρόπι και ανακατεύουμε.
    11. Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να φουσκώσει, να μαζεύεται σαν ζύμη γύρω γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
    12. Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τις φλούδες από λεμόνι.
    13. Όσο είναι ακόμα ζεστός, τον αδειάζουμε σε φόρμα.
    14. Πιέζουμε με την ανάποδη της κουτάλας να φύγει τυχόν αέρας από τα κενά που δημιουργούνται με το άδειασμά του μέσα στη φόρμα.
    15. Ισιώνουμε την επιφάνεια πιέζοντας με την κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30′.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

    1. Σκεπάζουμε την φόρμα με μια πιατέλα σερβιρίσματος.
    2. Με μια κίνηση αναποδογυρίζουμε και ξεφορμάρουμε.
    3. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, αφού τον πασπαλίσετε με κανέλα.

Tips

  • Καβουρντίστε το σιμιγδάλι αρκετά για να δώσετε στο χαλβά σας αυτό το υπέροχο ρόδινο, καραμελένιο χρώμα.
Απόρρητο