Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ
Εκτέλεση
ΡΥΖΙ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
 - Τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
 - Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να λαδωθεί ομοιόμορφα.
 - Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε μία μόνο φορά, ώστε να μην σπάσουν οι κόκκοι του ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους — διαφορετικά το πιλάφι θα γίνει λασπωμένο.
 - Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
 - Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 (πολύ χαμηλή θερμοκρασία) και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά, χωρίς να το ανακατέψουμε.
 
ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ
- Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι.
 - Ανακατεύουμε καλά με σύρμα (φουέ) για 1-2 λεπτά, ώστε να ψηθεί το αλεύρι αλλά να μη σκουρύνει.
 - Προσθέτουμε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει η κρέμα.
 - Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση και να δέσει.
 - Βράζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πυκνώσει ελαφρά.
 - Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι (ή το τρίβουμε, ανάλογα το είδος) και το προσθέτουμε στη σάλτσα, μαζί με λίγο μοσχοκάρυδο.
 - Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει εντελώς το τυρί και να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.
 - Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση, αν χρειάζεται.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ
- Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματάμε το μπρόκολο για 4-5 λεπτά.
 - Το αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει.
 
ΣΥΝΘΕΣΗ & ΨΗΣΙΜΟ
- Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου.
 - Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος.
 - Απλώνουμε μέσα το ρύζι και το στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
 - Από πάνω τοποθετούμε το μπρόκολο.
 - Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού, φροντίζοντας να καλύψει την επιφάνεια.
 - Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την παρμεζάνα, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ψίχουλα ψωμιού.
 - Πασπαλίζουμε το μείγμα πάνω από τη σάλτσα.
 - Τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ και ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να σχηματιστεί ελαφριά χρυσαφένια κρούστα.
 
Tips
- Εάν κάνετε vegan διατροφή, αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με φυτικά προϊόντα.
 - Αν δεν ανακατευτεί κατά το βράσιμο το ρύζι θα παραμείνει σπυρωτό και αφράτο.
 









