Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα ανοίγουμε. Ξεκινάμε αφαιρώντας µία φέτα (καπάκι) από το πάνω μέρος της ντομάτας.
- Αδειάζουμε την ψίχα της σε μπολ, φροντίζοντας να μείνει τόση σάρκα πάνω στη φλούδα ώστε να µην ανοίξουν στη συνέχεια.
- Κόβουμε µία φέτα από το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες.
- Αφαιρούμε μία φέτα από τη μελιτζάνα και αδειάζουμε τη σάρκα της.
- Αφαιρούμε μία φέτα από το κολοκύθι κι αδειάζουμε τη σάρκα του.
ΓΕΜΙΣΗ
- Ψιλοκόβουμε τη σάρκα της μελιτζάνας και του κολοκυθιού.
- Αλέθουµε στο µπλέντερ την ψίχα της ντομάτας.
- Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το 1/2 φλ. ελαιόλαδο.
- Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κολοκύθι και μελιτζάνα. Ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος τους.
- Προσθέτουµε το ρύζι, τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
- Συμπληρώνουμε 1 φλ. νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 5΄-6΄.
- Η γέμιση πρέπει να είναι αραιή (νερουλή).
- Τέλος προσθέτουµε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα µυρωδικά.
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Γεμίζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες κατά τα 3/4, φροντίζοντας κάθε λαχανικό να έχει και ζουµάκι μέσα του.
- Σκεπάζουμε µε τα καπάκια τους και τα αραδιάζουμε στο ταψί τα το ένα κοντά στο άλλο.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις 3 τριμμένες ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 φλ.) και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι τα και περιχύνουμε µε τη σάλτσα.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τη φρυγανιά και πασπαλίζουμε τα καπάκια από τα .
- Σκεπάζουμε µε αλουμινόχαρτο το ταψί.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουµε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 1 ώρα και 15΄.
- Αφού περάσει το πρώτο μισάωρο ξεσκεπάζουμε το φαγητό να ξεροψηθούν και να μείνουν µε το λάδι τους.