Εκτέλεση
Προετοιμασία
Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά.
Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη και τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, να αφήσουν τα υγρά τους.
Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους.
Αφαιρούμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί και κόβουμε άλλη μια φέτα από το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε.
Μόλις αδειάσουμε τα λαχανικά ξεκινάμε τη γέμιση.
Γέμιση
Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας. Κρατάμε το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 5΄-6΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κολοκύθι, την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2΄-3΄, να μαραθούν.
Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 5΄.
Την αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή.
Γέμισμα
Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4 γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο.
Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μ’ ένα κουτάλι τα περιχύνουμε στο ταψί.
Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε το φαγητό.
Ψήσιμο
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα.
Έπειτα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄.