Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΠΥΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εξοπλισμός
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΠΥΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τη μπύρα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και τη σόδα και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και απαλά ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και λαδερή. Πολύ εύπλαστη.
- Τα πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα βουτάμε σε σουσάμι προαιρετικά.
- Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
- Ψήνουμε τα νηστίσιμα κουλουράκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C στον αέρα για 25 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
- Στη μέση τoυ ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για ομοιόμορφο ψήσιμο.
- Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά).
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Η μπύρα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Το λάδι πρέπει να είναι απαλό. Δηλαδή ένα λάδι φρέσκο δυνατό ή με πολλά οξέα θα βαρύνει την γεύση τους. Ελαιόλαδο απαλό, μισό μισό με καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο είναι ο ιδανικός συνδυασμός.
- Μη ζυμώνετε πολύ ώρα τη ζύμη από την ώρα που βάζετε το αλεύρι.
- Όσο πιο λίγο ζυμώνετε τόσο πιο αφράτα και τραγανά θα βγουν τα νηστίσιμα κουλουράκια σας.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και λαδερή. Εύπλαστη. Σαν μαλακή πλαστελίνη.
- Ξεκουράστε την ζύμη για 30΄αν έχετε τον χρόνο. Θα πλάθονται πιο εύκολα.
- Για να διατηρηθούν τραγανά και αφράτα μέχρι το τελευταίο αφού κρυώσουν τελείως βάλτε τα σε αεροστεγές κουτί.
- Κατά την περίοδο της νηστείας μπορείτε επίσης να φτιάξετε νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού, μοσχομυριστά νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας.