Τα κουλουράκια βανίλια σοκολάτα είναι η εύκολη συνταγή κουλουράκια, με πλούσια γεύση βουτύρου, βανίλιας και σοκολάτας. Ιδανικά για το πρωινό σου, το...

Τα κουλουράκια βανίλια σοκολάτα είναι η εύκολη συνταγή κουλουράκια, με πλούσια γεύση βουτύρου, βανίλιας και σοκολάτας. Ιδανικά για το πρωινό σου, το σχολείο ή την δουλειά. Κουλουράκια για όλο τον χρόνο και για κάθε μέρα.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
12

Για τα κουλουράκια βανίλια σοκολάτα

  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 125 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 25 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 2 μέτρια αυγά χτυπημένα (100 γρ. αβγά χωρίς τσόφλι )
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή κάψουλα βανίλιας
  • 350 γρ. αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ
  • 1-1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (κοφτό)
  • 2 πρέζα/ες σόδα μαγειρική
  • Για τα κουλουράκια βανίλιας
  • 30 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
  • Για τα κουλουράκια σοκολάτας
  • 30 γρ. κοσκινισμένο κακάο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Δίχρωμα κουλουράκια

    Τα δίχρωμα κουλουράκια είναι τραγανά και πολύ αφράτα.

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου αυγά και βούτυρο μαλακό είναι απαραίτητα για τα κουλουράκια χωρίς μίξερ.

    Στην ουσία φτιάχνουμε την ίδια ζύμη και για τις δύο γεύσεις.

    Και στο τέλος, στο τελικό ζύμωμα χωρίζουμε την ζύμη σε δυο ζύμες σε δυο διαφορετικά μπολ. Στην μια βάζουμε 30 γρ. αλεύρι και στην άλλη βάζουμε 30 γρ. κακάο, ώστε να είναι η ζύμη εύπλαστη και μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια.

    Αν θέλεις να μετατρέψεις τα γραμμάρια σε φλιτζάνια πάτα εδώ τον δοσομετρητή για να κάνεις την μετατροπή 

    Κουλουράκια βανίλια σοκολάτα

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι (350 γρ.) με το μπέικιν πάουντερ & τη σόδα. Τα αφήνουμε αφήνουμε στην άκρη.

    Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και το μαλακό βούτυρο.

    Με μια μαλακή σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η άχνη στο βούτυρο και να γίνει κρέμα.

    Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα και την βανίλια κι ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.

    Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά, αλεύρι με μπέικιν και σόδα.

    Αναδιπλώνουμε με τη σπάτουλα ώστε να μπει το αλεύρι μέσα στα υλικά.

    Η ζύμη σε αυτό το στάδιο είναι πολύ μαλακή και κολλώδης. Το βάρος της είναι 750 γρ.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη των 375 γρ.

    Στην μια ζύμη προσθέτουμε 30 γρ. κοσκινισμένο κακάο για τα κουλουράκια σοκολάτας και στην άλλη ζύμη προσθέτουμε 30 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι.

    Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή λόγω ζέστης αφήνουμε για 5-10’ στο ψυγείο.

    Απαλά με τα χέρια ζυμώνουμε μέχρι να χαθεί το αλεύρι στην μια ζύμη και το κακάο στην άλλη ζύμη.

    Τώρα μπορούμε να πλάσουμε χωριστά κουλουράκια με γεύση βανίλια και χωριστά με σοκολάτα.

    Όμως μπορούμε να πλέξουμε τις δυο ζύμες και να φτιάξουμε δίχρωμα κουλουράκια, μισά μισά.

    Για τα δίχρωμα κουλουράκια

    Παίρνουμε 50 γρ λευκή ζύμη βανίλιας και πλάθουμε λεπτό φυτίλι.

    Παίρνουμε αντίστοιχα 50 γραμ σοκολατένια ζύμη και πλάθουμε λεπτό φυτίλι.

    Μπλέκουμε τα δυο φυτίλια στρίβοντας τις δυο ζύμες.

    Για μακρόστενο σχήμα κόβουμε κομμάτια στριφτής ζύμης μήκους 5-6 εκ. ή μεγαλύτερα αν θέλουμε να φτιάξουμε στρογγυλά πλεχτά δίχρωμα κουλουράκια.

    Εννοείται πως μπορείτε να τα φτιάξετε με κάθε ζύμη ξεχωριστά, βανίλιας ή σοκολάτας.

    Αραδειάζουμε σε ταψί ρηχό στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού για να γυαλίζουν μετά το ψήσιμο.

    Όταν τελειώσουν όλα τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα.

    Ψήνουμε για περίπου 20´ μέχρι να ροδίσουν και να μοσχοβολήσουν.

    Θα πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.

    Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

    Τα διατηρούμε τραγανά για πολλές ημέρες σε αεροστεγές κουτί.

    Μυστικό

    Η ζύμη είναι μαλακή και εύπλαστη σαν πλαστελίνη και πλάθεται πολύ εύκολα.

    Βάλτε 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας για έντονο άρωμα βανίλιας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε κάψουλες βανιλίνης.

    Τρίψτε το ξύσμα πορτοκαλιού με την κρυσταλλική ζάχαρη (με τα δάχτυλα) και αφήστε το μείγμα να σταθεί λίγη ώρα. Έτσι θα βγουν όλα τα αιθέρια έλαια πορτοκαλιού και θα μοσχοβολάνε.

    Αν θέλεις να γυαλίζουν μπορείς να τα αλείψεις με διάλυμα αυγού.

    Βίντεο

    Κάτι μαγειρεύεται