Εκτέλεση
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Στην ουσία φτιάχνουμε την ίδια ζύμη και για τις δύο γεύσεις.
Και στο τέλος, στο τελικό ζύμωμα τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια σε δυο διαφορετικά μπολ. Στην μια βάζουμε 30 γρ. αλεύρι και στην άλλη βάζουμε 30 γρ. κακάο, ώστε να είναι εύπλαστη και μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι (350 γρ.) με το μπέικιν πάουντερ & τη σόδα. Τα αφήνουμε αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και το μαλακό βούτυρο.
Με μια μαλακή σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η άχνη στο βούτυρο.
Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα και την βανίλια κι ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά, αλεύρι με μπέικιν και σόδα.
Αναδιπλώνουμε ώστε να μπει το αλεύρι μέσα στα υλικά.
Η ζύμη σε αυτό το στάδιο είναι πολύ μαλακή και κολλώδης. Το βάρος της είναι 750 γρ.
Τη χωρίζουμε σε δυο μέρη των 375 γρ.
Στην μια προσθέτουμε 30 γρ. κοσκινισμένο κακάο και στην άλλη προσθέτουμε 30 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι.
Απαλά με τα χέρια ζυμώνουμε μέχρι να χαθεί το αλεύρι στην μια ζύμη και το κακάο στην άλλη.
Τώρα μπορούμε να τα πλάσουμε χωριστά με γεύση βανίλια και χωριστά με σοκολάτα.
Όμως μπορούμε να πλέξουμε τις δυο ζύμες και να φτιάξουμε δίχρωμα..
Για το πλάσιμο
Παίρνουμε 50 γρ λευκή ζύμη βανίλιας και πλάθουμε λεπτό φυτίλι.
Παίρνουμε αντίστοιχα 50 γραμ σοκολατένια ζύμη και πλάθουμε λεπτό φυτίλι.
Μπλέκουμε τα δυο φυτίλια στρίβοντας τις δυο ζύμες.
Για μακρόστενο σχήμα κόβουμε κομμάτια στριφτής ζύμης μήκους 5-6 εκ. ή μεγαλύτερα αν θέλουμε να φτιάξουμε στρογγυλά πλεχτά.
Εννοείται πως μπορείτε να τα φτιάξετε με κάθε ζύμη ξεχωριστά, βανίλιας ή σοκολάτας.
Αραδειάζουμε σε ταψί ρηχό στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Όταν τελειώσουν όλα τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Ψήνουμε για περίπου 20´ μέχρι να ροδίσουν και να μοσχοβολήσουν.
Θα πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Τα διατηρούμε τραγανά για πολλές ημέρες σε αεροστεγές κουτί.
Μυστικό
Η ζύμη είναι μαλακή και εύπλαστη σαν πλαστελίνη και πλάθεται πολύ εύκολα.
Βάλτε 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας για έντονο άρωμα βανίλιας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε κάψουλες βανιλίνης.
Τρίψτε το ξύσμα πορτοκαλιού με την κρυσταλλική ζάχαρη (με τα δάχτυλα) και αφήστε το μείγμα να σταθεί λίγη ώρα. Έτσι θα βγουν όλα τα αιθέρια έλαια πορτοκαλιού και θα μοσχοβολάνε.
Αν θέλεις να γυαλίζουν μπορείς να τα αλείψεις με διάλυμα αυγού.