Δίχρωμα κουλουράκια με απλά υλικά για κάθε μέρα και γίνονται χωρίς μίξερ μέσα σε 5’. Ιδανικά για το πρωινό σου, το σχολείο ή την δουλειά. Παραμένουν...

Δίχρωμα κουλουράκια με απλά υλικά για κάθε μέρα και γίνονται χωρίς μίξερ μέσα σε 5’. Ιδανικά για το πρωινό σου, το σχολείο ή την δουλειά. Παραμένουν τραγανά και αφράτα μέχρι την τελευταία μπουκιά.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
12
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 125 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 25 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 2 μέτρια αυγά χτυπημένα (100 γρ. αβγά χωρίς τσόφλι )
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή κάψουλα βανίλιας
  • 350 γρ. αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ
  • 1-1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (κοφτό)
  • 2 πρέζα/ες σόδα μαγειρική
  • Για τη ζύμη βανίλιας
  • 30 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι
  • Για τα ζύμη σοκολάτας
  • 30 γρ. κοσκινισμένο κακάο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Στην ουσία φτιάχνουμε την ίδια ζύμη και για τις δύο γεύσεις.

    Και στο τέλος, στο τελικό ζύμωμα τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια σε δυο διαφορετικά μπολ. Στην μια βάζουμε 30 γρ. αλεύρι και στην άλλη βάζουμε 30 γρ. κακάο, ώστε να είναι  εύπλαστη και μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια.

    Αν θέλεις να μετατρέψεις τα γραμμάρια σε φλιτζάνια πάτα εδώ τον δοσομετρητή για να κάνεις την μετατροπή 

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι (350 γρ.) με το μπέικιν πάουντερ & τη σόδα. Τα αφήνουμε αφήνουμε στην άκρη.

    Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και το μαλακό βούτυρο.

    Με μια μαλακή σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η άχνη στο βούτυρο.

    Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα και την βανίλια κι ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.

    Προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά, αλεύρι με μπέικιν και σόδα.

    Αναδιπλώνουμε ώστε να μπει το αλεύρι μέσα στα υλικά.

    Η ζύμη σε αυτό το στάδιο είναι πολύ μαλακή και κολλώδης. Το βάρος της είναι 750 γρ.

    Τη χωρίζουμε σε δυο μέρη των 375 γρ.

    Στην μια προσθέτουμε 30 γρ. κοσκινισμένο κακάο και στην άλλη προσθέτουμε 30 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι.

    Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή λόγω ζέστης αφήνουμε για 5-10’ στο ψυγείο.

    Απαλά με τα χέρια ζυμώνουμε μέχρι να χαθεί το αλεύρι στην μια ζύμη και το κακάο στην άλλη.

    Τώρα μπορούμε να τα πλάσουμε χωριστά με γεύση βανίλια και χωριστά με σοκολάτα.

    Όμως μπορούμε να πλέξουμε τις δυο ζύμες και να φτιάξουμε δίχρωμα..

    Για το πλάσιμο

    Παίρνουμε 50 γρ λευκή ζύμη βανίλιας και πλάθουμε λεπτό φυτίλι.

    Παίρνουμε αντίστοιχα 50 γραμ σοκολατένια ζύμη και πλάθουμε λεπτό φυτίλι.

    Μπλέκουμε τα δυο φυτίλια στρίβοντας τις δυο ζύμες.

    Για μακρόστενο σχήμα κόβουμε κομμάτια στριφτής ζύμης μήκους 5-6 εκ. ή μεγαλύτερα αν θέλουμε να φτιάξουμε στρογγυλά πλεχτά.

    Εννοείται πως μπορείτε να τα φτιάξετε με κάθε ζύμη ξεχωριστά, βανίλιας ή σοκολάτας.

    Αραδειάζουμε σε ταψί ρηχό στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού για να γυαλίζουν μετά το ψήσιμο.

    Όταν τελειώσουν όλα τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα.

    Ψήνουμε για περίπου 20´ μέχρι να ροδίσουν και να μοσχοβολήσουν.

    Θα πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.

    Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

    Τα διατηρούμε τραγανά για πολλές ημέρες σε αεροστεγές κουτί.

    Μυστικό

    Η ζύμη είναι μαλακή και εύπλαστη σαν πλαστελίνη και πλάθεται πολύ εύκολα.

    Βάλτε 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας για έντονο άρωμα βανίλιας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε κάψουλες βανιλίνης.

    Τρίψτε το ξύσμα πορτοκαλιού με την κρυσταλλική ζάχαρη (με τα δάχτυλα) και αφήστε το μείγμα να σταθεί λίγη ώρα. Έτσι θα βγουν όλα τα αιθέρια έλαια πορτοκαλιού και θα μοσχοβολάνε.

    Αν θέλεις να γυαλίζουν μπορείς να τα αλείψεις με διάλυμα αυγού.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται