Κοτόπιτα παραδοσιακή

Τέλεια συνταγή για την καλύτερη παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο! Συνηθίζεται να υπάρχει στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά την απολαμβάνουμε και όλο το χρόνο σε κάθε ευκαιρία

10

20 λεπτά

1 ώρα

κοτόπιτα παραδοσιακή

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑ

Εξοπλισμός

Ταψί

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΤΟΠΙΤΑ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  1. Βράζουμε το κοτόπουλο για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει.
  2. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του βρασμού, ρίχνουμε στο ζωμό τα κρεμμύδια και το πράσο.
  3. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ζωμό και το αφήνουμε να κρυώσει, για να το ξεκοκαλίσουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

  1. Στραγγίζουμε τα λαχανικά από τον ζωμό και τα βάζουμε σε μπολ.
  2. Για περισσότερη νοστιμιά, σοτάρουμε τα λαχανικά με λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι για 5-7 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα καρότα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το ρύζι.
  4. Περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι ζωμό.
  5. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα.
  6. Αφήνουμε λίγο να ρουφήξει η γέμιση τα υγρά της.
  7. Εναλλακτικά, δηλαδή αντί να σοτάρουμε τα λαχανικά, αφού τα βράσουμε για 10 λεπτά στο ζωμό κοτόπουλου, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  8. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε.
  9. Περιχύνουμε με 1/4 φλ. ελαιόλαδο τη γέμιση ανακατεύουμε και είμαστε έτοιμοι να στήσουμε την πίτα στο ταψί.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ

  1. Σε μεγάλο, ρηχό και λαδωμένο ταψί (42 εκατοστά), στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  2. Το τέταρτο φύλλο, το στρώνουμε ελαφρά τσαλακωμένο.
  3. Αδειάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην γέμιση.
  4. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
  5. Περιχύνουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε.

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

  1. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, (στις αντιστάσεις πάνω-κάτω) βάζοντας το ταψί στην κάτω σχάρα, για 35 λεπτά.
  2. Περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια της πίτας τον υπόλοιπο (1/2 φλιτζάνι) ζεστό ζωμό κότας.
  3. Γυρίζουμε το φούρνο μόνο στην κάτω αντίσταση, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ξεκολλάει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.
  4. Η πίτα είναι έτοιμη όταν “τρίζουν” τα φύλλα της.
  5. Την αφήνουμε να “ησυχάσει” για 10 λεπτά και να τραβήξει την υγρασία της.
  6. Έπειτα κόβουμε και σερβίρουμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΜΟ

  1. Με όσο ζωμό σας περίσσεψε μπορείτε να φτιάξετε τη θεϊκή κοτόσουπα.
  2. Ο ζωμός από το κοτόπουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το ριζότο σας, σε μία σάλτσα, ακόμα και σε πατάτες φούρνου.
Απόρρητο