Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ
- Ξεκινάμε το σπιτικό φύλλο για τη στριφτή σπανακόπιτα, βάζοντας σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι και το τρίβουμε, τα κάνουμε ψυχούλα.
- Προσθέτουμε νερό και ταυτόχρονα ζυμώνουμε μέχρι ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, να είναι απαλή και εύπλαστη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30′ σκεπασμένη να μην ξεραθεί επιφάνεια της.
- Την χωρίζουμε σε οκτώ ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε με λεπτή βέργα μεγάλα στρογγυλά και πολύ λεπτά φύλλα.
- Πασπαλίζουμε αλεύρι κατά τη διάρκεια του ανοίγματος.
- Ραντίζουμε ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
- Διπλώνουμε ένα τρίτο του φύλλο από τη μία πλευρά και ένα τρίτο του φύλλου αντικριστά.
- Τώρα έχουμε ένα μακρόστενο φύλλο.
- Ραντίζουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε κατά μήκος της γέμιση με το κουτάλι.
- Γυρίζουμε τις άκρες του ρολού για να το κλείσουμε και να το τυλίξουμε σε λεπτό, χαλαρό, μακρόστενο ρολό σαν σωλήνα.
- Στρίβουμε χαλαρά το ρόλο σαν στριφτάρι μακρόστενο και το τοποθετούμε κατά μήκος του ταψιού.
- Ομοίως φτιάχνουμε και τα επόμενα ρολά.
- Στο τέλος το ταψί θα γεμίσουμε μακριά στριφτά ρολά.
- Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό πεταχτά και ψήνουμε στους 180°C για 50′ περίπου να ροδίσουν.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωνολάχανα (μυρώνια, καυκαλήθρες, άγρια αγγιναράκια κτλ), κρεμμύδια και πράσα σε λεκάνη τα αλατίζουμε, τα τρίβουμε και τα αφήνουμε να μαραθούν.
- Τα στύβουμε πολύ καλά.
- Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το πιπέρι, το λάδι, την φέτα και τα αυγά.
- Αν η γέμιση κατεβάσει υγρά, ρίχνουμε δύο με τρεις κουταλιές τραχανά, σιμιγδάλι ή πλιγούρι να τα μαζέψει.