Στριφτή σπανακόπιτα με σπιτικό χωριάτικο φύλλο του ονείρου! Δοκιμάστε τη και θα ενθουσιαστείτε!

Στριφτή σπανακόπιτα με σπιτικό χωριάτικο φύλλο του ονείρου! Δοκιμάστε τη και θα ενθουσιαστείτε!

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
106

Για το χωριάτικο φύλλο

  • 1 kg αλεύρι χωριάτικο για πίτα
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.γ. κοφτά αλάτι
  • Νερό όσο σηκώσει
  • Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Για τη γέμιση

  • 1 kg σπανάκι πλυμμένο και καθαρισμένο
  • 4 τρυφερά πράσα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσ. φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό
  • 1/2 ματσ. δυόσμο
  • 1/2 ματσ. μυρόνια και καυκαλίθρες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 400 γρ. φέτα σκληρή
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη σπανακόπιτα στριφτή

    Ξεκινάμε το σπιτικό φύλλο για τη στριφτή σπανακόπιτα, βάζοντας σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι και το τρίβουμε, τα κάνουμε ψυχούλα.

    Προσθέτουμε νερό και ταυτόχρονα ζυμώνουμε μέχρι ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ, να είναι απαλή και εύπλαστη.

    Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30′ σκεπασμένη να μην ξεραθεί επιφάνεια της.

    Την χωρίζουμε σε οκτώ ίσα μέρη.

    Ανοίγουμε με λεπτή βέργα μεγάλα στρογγυλά και πολύ λεπτά φύλλα.

    Πασπαλίζουμε αλεύρι κατά τη διάρκεια του ανοίγματος.

    Ραντίζουμε ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

    Διπλώνουμε ένα τρίτο του φύλλο από τη μία πλευρά και ένα τρίτο του φύλλου αντικριστά.

    Τώρα έχουμε ένα μακρόστενο φύλλο.

    Ραντίζουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε κατά μήκος της γέμιση με το κουτάλι.

    Γυρίζουμε τις άκρες του ρολού για να το κλείσουμε και να το τυλίξουμε σε λεπτό, χαλαρό, μακρόστενο ρολό σαν σωλήνα.

    Στρίβουμε χαλαρά το ρόλο σαν στριφτάρι μακρόστενο και το τοποθετούμε κατά μήκος του ταψιού.

    Ομοίως φτιάχνουμε και τα επόμενα ρολά.

    Στο τέλος το ταψί θα γεμίσουμε μακριά στριφτά ρολά.

    Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με λίγο νερό πεταχτά και ψήνουμε στους 180°C για 50′ περίπου να ροδίσουν.

    Για τη γέμιση

    Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωνολάχανα (μυρώνια, καυκαλήθρες, άγρια αγγιναράκια κτλ), κρεμμύδια και πράσα σε λεκάνη τα αλατίζουμε, τα τρίβουμε και τα αφήνουμε να μαραθούν.

    Τα στύβουμε πολύ καλά.

    Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το πιπέρι, το λάδι, την φέτα και τα αυγά.

    Αν η γέμιση κατεβάσει υγρά, ρίχνουμε δύο με τρεις κουταλιές τραχανά, σιμιγδάλι ή πλιγούρι να τα μαζέψει.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται