Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα καρέ και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά, να μαλακώσουν.
- Τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και στη συνέχεια τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
- Ρίχνουμε σε καυτό αντικολλητικό σκεύος 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά, να πιούν όλα τα υγρά τους και να στεγνώσουν τελείως.
- Ρίχνουμε τα στεγνά μανιτάρια στις πατάτες.
- Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες με τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Λαδώνουνε ελαφρά ένα φύλλο κρούστας, το διπλώνουμε στη μέση και το στρώνουμε σε μικρό λαδωμένο ταψί 20×30 εκ.
- Στρώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο άλλα δύο διπλωμένα φύλλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη γέμιση.
- Καλύπτουμε την πατατόπιτα με τρία διπλωμένα και λαδωμένα φύλλα.
- Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες νερό.
- Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε την πίτα στη μεσαία σχάρα καλά προθερμασμένου φούρνου, στους 170°C, στον αέρα, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.