Πατατόπιτα νηστίσιμη
Ξεκινάμε την εύκολη νηστίσιμη πατατόπιτα με λαχανικά ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας.
- Αλατίζουμε για να πέσει ο όγκος των λαχανικών.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 με 3 λεπτά να μαλακώσουν.
- Τέλος, προσθέτουμε το καρότο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Προσθέτουμε στη γέμιση τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε (εναλλακτικά, αρωματίζουμε την πίτα με ρίγανη και θυμάρι).
- Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και με ένα πιρούνι τις σπάμε σε χοντρά κομμάτια.
- Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Δοκιμάστε το αλατοπίπερο αφού προσθέσετε τις πατάτες στη γέμιση.
- Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέουν.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
- Σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό στρογγυλό ταψί για πίτα, περίπου 40 ή 42 εκ., αλείφουμε ελαιόλαδο.
- Στρώνουμε ακτινωτά στο ταψί τα τρία χωριάτικα φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν οι άκρες τους από το χείλος του ταψιού.
- Ενδιάμεσα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
- Γυρνάμε τις άκρες των φύλων που εξέχουν, επάνω στην γέμιση.
- Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, στρώνοντάς τα τσαλακωμένα και ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
- Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια σε κομμάτια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω χαρά στους 180°C, για περίπου 1 ώρα.
- Το τελευταίο εικοσάλεπτο ψήστε την πίτα στην κάτω αντίσταση μόνο, για να στεγνώσουν καλά τα κάτω φύλλα και να ψηθεί σωστά η βάση της.
- Αφήστε την πίτα σας να σταθεί για 10 λεπτά και απολαύστε τη ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου κατά την περίοδο της νηστείας αλλά και όλο το χρόνο.
- Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.
- Εάν ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
- Δείτε και όλα τα μυστικά μου, για να φτιάχνετε πάντα τις ωραιότερες σπιτικές πίτες με χωριάτικο φύλλο.