• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • 6 χωριάτικα φύλλα σπιτικά ή εμπορίου
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 5 μέτριες πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 4 μέτρια πράσα σε φέτες
  • 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε φέτες
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (εναλλακτικά πασπαλίστε με ρίγανη και θυμάρι)
  • αλάτι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο σουσάμι για την επιφάνεια

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Η γέμιση να έχει κρυώσει

    Χαράζουμε τη επιφάνεια της πίτας

    Την αφήνουμε να σταθεί 10΄ και σερβίρουμε

    Πατατόπιτα νηστίσιμη

    Ξεκινάμε την εύκολη νηστίσιμη πατατόπιτα με λαχανικά ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι.

    • Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας.
    • Αλατίζουμε για να πέσει ο όγκος των λαχανικών.
    • Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 με 3 λεπτά να μαλακώσουν.
    • Τέλος, προσθέτουμε το καρότο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
    • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
    • Προσθέτουμε στη γέμιση τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε (εναλλακτικά, αρωματίζουμε την πίτα με ρίγανη και θυμάρι).
    • Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
    • Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και με ένα πιρούνι τις σπάμε σε χοντρά κομμάτια.
    • Ρίχνουμε τις πατάτες μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
    • Δοκιμάστε το αλατοπίπερο αφού προσθέσετε τις πατάτες στη γέμιση.
    • Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέουν.
    • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
    • Σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό στρογγυλό ταψί για πίτα, περίπου 40 ή 42 εκ., αλείφουμε ελαιόλαδο.
    • Στρώνουμε ακτινωτά στο ταψί τα τρία χωριάτικα φύλλα, φροντίζοντας να προεξέχουν οι άκρες τους από το χείλος του ταψιού.
    • Ενδιάμεσα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
    • Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
    • Γυρνάμε τις άκρες των φύλων που εξέχουν, επάνω στην γέμιση.
    • Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, στρώνοντάς τα τσαλακωμένα και ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
    • Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια σε κομμάτια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό.
    • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω χαρά στους 180°C, για περίπου 1 ώρα.
    • Το τελευταίο εικοσάλεπτο ψήστε την πίτα στην κάτω αντίσταση μόνο, για να στεγνώσουν καλά τα κάτω φύλλα και να ψηθεί σωστά η βάση της.
    • Αφήστε την πίτα σας να σταθεί για 10 λεπτά και απολαύστε τη ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου κατά την περίοδο της νηστείας αλλά και όλο το χρόνο.
    • Αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.
    • Εάν ψήσετε στον αέρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήστε στη μεσαία σχάρα.
    • Δείτε και όλα τα μυστικά μου, για να φτιάχνετε πάντα τις ωραιότερες σπιτικές πίτες με χωριάτικο φύλλο.

    Αν σας άρεσε αυτή η εύκολη, γρήγορη και νηστίσιμη πατατόπιτα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω νηστίσιμη πίτα

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×