Μπατζίνα

Παραδοσιακή θεσσαλική μπατζίνα χωρίς φύλλο, με κολοκύθι και φέτα. Τραγανή απ’ έξω, αφράτη μέσα και γεμάτη γεύση. Μια απλή, λεπτή κολοκυθόπιτα που μέχρι και σήμερα πολλοί ορκίζονται στη νοστιμιά της.

Εύκολη
1:10

14 μερίδες

10 λεπτά

1 ώρα

μπατζινα με κολοκυθι μπατζινα αργυρω κολοκυθοπιτα μπατζινα μπατζινα με γλυκια κολοκυθα

Υλικά

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Η παραδοσιακή αυτή πίτα είναι ιδιαίτερα εύκολη και γρήγορη, αφού η παρασκευή της δεν απαιτεί άνοιγμα φύλλου. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου μας. Επίσης είναι εξαιρετική πηγή καλίου, απαραίτητο μέταλλο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη μυϊκή λειτουργία. Παράλληλα, η προσθήκη φέτας και γάλακτος δίνουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου.

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Για την μπατζίνα, ή κολοκυθομπατζίνα, όπως τη λένε στην Θεσσαλία, θα χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου ή ένα στρογγυλό ρηχό ταψί για πίτα (35 εκ.).
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
  3. Τρίβουμε τα κολοκύθια σε χοντρό τρίφτη, προσθέτουμε λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να “ιδρώσουν” για 5 λεπτά και τα στύβουμε καλά, ώστε να απομακρυνθούν τα περιττά υγρά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα και το γιαούρτι, και τα ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και τρίβουμε λίγο πιπέρι.
  6. Θρυμματίζουμε μέσα στο μπολ τα 300 γρ. φέτας και ανακατεύουμε. Κρατάμε την υπόλοιπη φέτα για το τελείωμα της μπατζίνας.
  7. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με κουτάλι.
  8. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δημιουργηθεί ένα σχετικά ρευστό μείγμα. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι σφιχτό.
  9. Με το μισό μαλακό βούτυρο (ή εναλλακτικά με ελαιόλαδο), βουτυρώνουμε πολύ καλά τη βάση και τα πλαϊνά του ταψιού. Κρατάμε το υπόλοιπο βούτυρο για το τελείωμα της πίτας.
  10. Απλώνουμε το μείγμα της μπατζίνας στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι, ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλο το ταψί.
  11. Πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα σε τρίμματα.
  12. Σκορπάμε εδώ κι εκεί το υπόλοιπο βούτυρο ή ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια.
  13. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.
  14. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10 λεπτά πριν την κόψουμε.
  15. Σερβίρουμε σε κομμάτια.
  16. Η κολοκυθομπατζίνα τρώγεται ζεστή ή κρύα και η γεύση της είναι απλά απίστευτη.

Tips

  • Για να σου πετύχει η μπατζίνα, θα πρέπει να είναι λεπτή σε πάχος. Ιδανικά, το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 εκατοστό.
  • Όσο πιο λεπτή είναι η κολοκυθομπατζίνα στο ταψί, τόσο πιο τραγανή θα γίνει μετά το ψήσιμο.
  • Αποφύγετε το ψήσιμο με αέρα, καθώς δεν ενδείκνυται για αυτή τη συνταγή.
  • Η καλύτερη μπατζίνα είναι αυτή που ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Στο σπίτι, το πιο κοντινό αποτέλεσμα το πετυχαίνουμε χρησιμοποιώντας αντιστάσεις πάνω-κάτω στον οικιακό φούρνο.
  • Αν δείτε πως η πίτα παίρνει γρήγορα χρώμα από πάνω πριν προλάβει να ψηθεί καλά, σκεπάστε την με βρεγμένη λαδόκολλα και συνεχίστε το ψήσιμο κανονικά.
Απόρρητο