Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια ή μεγάλες μπουκιές.
- Μην πετάξετε τις φλούδες από τις γλυκοπατάτες! Πλύνετε καλά πριν ξεφλουδίσετε και φτιάξτε τραγανά τσιπς γλυκοπατάτας.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα σκόρδα και το θυμάρι.
- Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ο ατμός του ψησίματος.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 45 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Το καλά σκεπασμένο ταψί με αλουμινόχαρτο προστατεύει τις γλυκοπατάτες από το να καούν, καθώς ψήνονται με τα δικά τους υγρά, χωρίς πρόσθετα.
- Οι ψητές γλυκοπατάτες συνοδεύουν τέλεια όλα τα κρεατικά και τα πουλερικά, ενώ μόνες τους αποτελούν ένα πλήρες, θρεπτικό και υγιεινό vegan γεύμα.
Tips
- Αν δεν είστε χορτοφάγος, μπορείτε να προσθέσετε μία φέτα ψιλοκομμένο μπέικον μαζί με τα λαχανικά στο ταψί. Ανακατέψτε και ψήστε για ακόμα πιο πλούσια γεύση.
- Μπορείτε επίσης να ψήσετε ολόκληρες τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους. Επιλέξτε γλυκοπατάτες περίπου ίδιου μεγέθους για ομοιόμορφο ψήσιμο. Πλύνετε καλά τη φλούδα τους για να φύγουν όλα τα χώματα, τυλίξτε τις σε αλουμινόχαρτο και ψήστε σε φούρνο με αέρα στους 200ºC για περίπου 1 ώρα ή σε χόβολη στο τζάκι για ωραίο άρωμα. Τρυπήστε με πιρούνι για να δείτε αν έχουν μαλακώσει.
- Αφού ψηθούν, αφήστε τις να κρυώσουν λίγο, κόψτε στη μέση και αφαιρέστε τη σάρκα με κουτάλι. Μπορείτε να τις φάτε σκέτες σαν υγιεινό σνακ, ή να τις γλυκάνετε με μέλι και κανέλα.
- Με τις γλυκοπατάτες φούρνου μπορείτε επίσης να φτιάξετε έναν πλούσιο πουρέ γλυκοπατάτας.









