Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε χοιρινές μπριζόλες λαιμού χωρίς κόκαλο, κομμένες σε πάχος περίπου 2,5-3 εκατοστά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα 4 και τις βάζουμε μέσα σε βαθύ ταψί 30×24 εκατ.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τη ρίγανη, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και το μπέικον σε κομματάκια και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Κόβουμε το σκόρδο οριζόντια στη μέση και το μπήγουμε ανάμεσα στις πατάτες.
- Ακουμπάμε τις μπριζόλες πάνω στις πατάτες.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι το χοιρινό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Βάζουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια του φαγητού.
- Σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο να σφραγίζει ερμητικά γύρω γύρω.
- Ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30′ περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό και οι πατάτες να λιώνουν στο στόμα.
- Πρέπει οι πατάτες να πιούν όλα τα υγρά και να μείνουν μόνο με το λάδι τους!
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Το χοιρινό πρέπει να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλετε στο φούρνο, έτσι θα γίνει μαλακό και τρυφερό όταν ψηθεί.
- Φροντίστε το χοιρινό να είναι κομμένο γύρω στα 2,5 εκατοστά πάχος. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοιρινή πανσέτα, κομμένη σε χοντρές φέτες, πάχους 2,5 – 3 εκατ.
- Είναι βασικό να χρησιμοποιήσετε μέτριο ταψί ώστε το φαγητό να είναι συγκεντρωμένο και προστατευμένο γιατί τα υγρά είναι λίγα και δεν θέλουμε να χαθούν στο ψήσιμο.
- Σφραγίστε καλά γύρω γύρω το ταψί γιατί τα υγρά του φαγητού είναι λίγα και θέλουμε να κρατήσουμε μέσα στο ταψί τον ατμό που δημιουργούν.
- Αν θέλετε να ψήσετε στον αέρα, μπορείτε την πρώτη ώρα που το χοιρινό είναι σκεπασμένο να ψήσετε στον αέρα. Μετά όμως όταν το ξεσκεπάσετε ο αέρας που κάνει επιθετικό ψήσιμο, θα ξεράνει εξωτερικά το χοιρινό γι’ αυτό θέλω να το ελέγχετε συχνά.
- Μην φοβηθείτε το σκόρδο. Μόνο αρώματα θα δώσει στο φαγητό. Το ψημένο σκόρδο βγάζει γλύκα και πολλά αρώματα.
- Αν δεν σας αρέσουν τα πολλά αρώματα, βάλτε μόνο ρίγανη, ή μια φέτα μπέικον θα δώσει έξτρα γεύση στις λεμονάτες πατάτες, γι’ αυτό μην την παραλείψετε.
- Να προσέξετε το ψήσιμο του φαγητού από την ώρα που θα ξεσκεπάσετε. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός χαμηλώστε λίγο την θερμοκρασία του.