Ζουμερό λεμονάτο χοιρινό στο φούρνο, με πατάτες ριγανάτες με λεμόνι και μουστάρδα, που έχουν ρουφήξει τα ζουμάκια του χοιρινού και έχουν γίνει λουκούμι!...

Ζουμερό λεμονάτο χοιρινό στο φούρνο, με πατάτες ριγανάτες με λεμόνι και μουστάρδα, που έχουν ρουφήξει τα ζουμάκια του χοιρινού και έχουν γίνει λουκούμι! Ιδανικό για κυριακάτικα γεύματα με όλη την οικογένεια στο τραπέζι.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
350

Για το λεμονάτο χοιρινό στο φούρνο με πατάτες

  • 6 χοντρές χοιρινές μπριζόλες λαιμού (πάχους 2.5 -3 εκατ.)
  • 1 φέτ. μπέικον
  • 8 πατάτες μέτριες
  • 1 μικρό κεφάλι σκόρδο(με τη φλούδα του-κομμένο οριζόντια στη μέση)
  • 2 ζουμερά λεμόνια (χυμός)
  • 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη αποξ.
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Διαλέγουμε χοιρινές μπριζόλες λαιμού χωρίς κόκαλο, κομμένες σε πάχος περίπου 2,5 – 3 εκατοστά.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα.

    Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα 4 και τις βάζουμε μέσα σε βαθύ ταψί 30×24 εκατ.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε τη ρίγανη, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και το μπέικον σε κομματάκια.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά.

    Κόβουμε το σκόρδο οριζόντια στη μέση και το μπήγουμε ανάμεσα στις πατάτες.

    Ακουμπάμε τις μπριζόλες πάνω στις πατάτες.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι το χοιρινό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

    Βάζουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια του φαγητού.

    Σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο να σφραγίζει ερμητικά γύρω γύρω.

    Ψήνουμε για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30′ περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό και οι πατάτες να λιώνουν στο στόμα.

    Πρέπει οι πατάτες να πιούν όλα τα υγρά και να μείνουν μόνο με το λάδι τους!

    Μυστικά

    Το χοιρινό πρέπει να πάρει θερμοκρασία δωματίου πριν το βάλετε στο φούρνο. Έτσι θα γίνει μαλακό και τρυφερό όταν ψηθεί.

    Φροντίστε το χοιρινό να είναι κομμένο γύρω στα 2,5 εκατοστά πάχος. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοιρινή πανσέτα, κομμένη σε χοντρές φέτες, πάχους 2,5 – 3 εκατ.

    Είναι βασικό να χρησιμοποιήσετε μέτριο ταψί ώστε το φαγητό να είναι συγκεντρωμένο και προστατευμένο γιατί τα υγρά είναι λίγα και δεν θέλουμε να χαθούν στο ψήσιμο.

    Σφραγίστε καλά γύρω γύρω το ταψί γιατί τα υγρά του φαγητού είναι λίγα και θέλουμε να κρατήσουμε μέσα στο ταψί τον ατμό που δημιουργούν.

    Αν θέλετε να ψήσετε στον αέρα, μπορείτε την πρώτη ώρα που το χοιρινό είναι σκεπασμένο να ψήσετε στον αέρα. Μετά όμως όταν το ξεσκεπάσετε ο αέρας που κάνει επιθετικό ψήσιμο, θα ξεράνει εξωτερικά το χοιρινό γι’ αυτό θέλω να το ελέγχετε συχνά.

    Μην φοβηθείτε το σκόρδο. Μόνο αρώματα θα δώσει στο φαγητό. Το ψημένο σκόρδο βγάζει γλύκα και πολλά αρώματα.

    Αν δεν σας αρέσουν τα πολλά αρώματα, βάλτε μόνο ρίγανη, ή μια φέτα μπέικον θα δώσει έξτρα γεύση στις λεμονάτες πατάτες, γι’ αυτό μην την παραλείψετε.

    Να προσέξετε το ψήσιμο του φαγητού από την ώρα που θα ξεσκεπάσετε. Αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός χαμηλώστε λίγο την θερμοκρασία του.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται