Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Μη σας τρομάζει η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς μπορεί να αυξάνουν τη θερμιδική αξία, ωστόσο πρόκειται κατά βάση για καλής ποιότητας λιπαρά. Το γουακαμόλε είναι το πιο διαδεδομένο dip-snack και σίγουρα η προσθήκη γιαουρτιού στην αυθεντική συνταγή αυξάνει κατά πολύ τη διατροφική του αξία. Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία δρουν προστατευτικά, μειώνοντας την LDL(¨κακή¨) χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Το γιαούρτι κατατάσσεται στις πιο υγιεινές τροφές. Ένα φλιτζάνι καλύπτει το 49% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 38% σε φώσφορο. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχει, συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού.
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι το κρεμμύδι, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον άνηθο.
- Διαλέγουμε ώριμα αβοκάντο με μαλακή σάρκα για το γουακαμόλε με γιαούρτι.
- Στη συνέχεια, πλένουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε στη μέση.
- Αφαιρούμε το κουκούτσι και με κουτάλι αδειάζουμε την μαλακή σάρκα τους σε ένα μπολ.
- Με δυο κουτάλια χοντροκόβουμε το αβοκάντο λιώνοντάς το ελαφρά, αλλά αφήνοντας μερικά κομματάκια αβοκάντο.
- Περιχύνουμε με τον χυμό λάιμ, ώστε να μην οξειδωθούν και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
- Ανακατεύουμε το γουακαμόλε με γιαούρτι
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Σερβίρουμε αμέσως το γουακαμόλε με γιαούρτι, με τσιπς αραβικής πίτας ή με στικς λαχανικών για πιο υγιεινή διατροφή.
ΜΕ ΤΙ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ
- Μπορούμε να αλείψουμε το ελληνικό γουακαμόλε σε φρυγανισμένο ψωμί και σερβίρουμε με κομμένα ντοματίνια ή με αυγό ποσέ σαν avocado toast!
- Για μεγαλύτερη τσαχπινιά μπορείτε να τα συνοδέψετε και με τα ψητά ντοματίνια που είναι πεντανόστιμα.
- Χρησιμοποιούμε το γουακαμόλε σαν άλειμμα σε σάντουιτς, μέσα σε τορτίγια, αραβικές πίτες ή σαν σάλτσα πλάι σε κρέας, ψάρι η κοτόπουλο
- Μπορείτε να προσθέσετε λίγο τσίλι για πιο spicy γεύση μέσα στο γουακαμόλε.
- Μπορείτε να βάλετε δυο κουταλιές γουακαμόλε με γιαούρτι πάνω σε βρασμένο καστανό ρύζι, κινόα ή βρασμένο φαγόπυρο το οποίο θα δώσει κρεμώδη υφή, για ένα πλήρες και πολύ υγιεινό γεύμα.
ΠΩΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΓΟΥΑΚΑΜΟΛΕ
- Το γουακαμόλε είναι καλύτερα να καταναλώνεται την ίδια ώρα.
- Όμως αν μείνει λίγο, διατηρείται στο ψυγείο καλύτερα για μια ημέρα μόνο, γιατί αλλοιώνεται γρήγορα το χρώμα του (οξειδώνεται).
- Μόνο που πρέπει να το σκεπάσετε πολύ καλά με εφαπτόμενη μεμβράνη στην επιφάνεια του ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
- Το γουακαμόλε περιέχει μόνο καλά λιπαρά, γι’ αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται προσθήκη ελαιόλαδου, αφού από μόνο του έχει κρεμώδη και βουτυράτη υφή και το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά.
- Ο συνδυασμός με το στραγγιστό γιαούρτι το κάνει μοναδικό και η νοστιμιά του είναι απερίγραπτη.