Γουακαμόλε με γιαούρτι! Το πιο διάσημο snack-dip του πλανήτη σε συνδυασμό με το ελληνικό γιαούρτι απογειώνει το αποτέλεσμα! Υγιεινό, πεντανόστιμο, πανεύκολο...

Γουακαμόλε με γιαούρτι! Το πιο διάσημο snack-dip του πλανήτη σε συνδυασμό με το ελληνικό γιαούρτι απογειώνει το αποτέλεσμα! Υγιεινό, πεντανόστιμο, πανεύκολο σνακ με πρωτεΐνη και καλά λιπαρά για αυτούς που κάνουν διατροφή και για όσους αγαπούν τις μοναδικές έθνικ γεύσεις.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το γουακαμόλε με γιαούρτι

  • 2 ώριμα αβοκάντο
  • 1 κ.σ. χυμό λάιμ
  • 1/2 φλ. γιαούρτι (στραγγιστό 2%)
  • 1 κ.σ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 φλ. ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό
  • 1 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • Λλιγο Αλάτι
  • Για το σερβίρισμα
  • Πίτα τσιπς ή λαχανικά

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 340 Θερμίδες
    (kcal)
  • 75% Λιπαρά
  • 15% Υδατ/κες
  • 10% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Γουακαμόλε με γιαούρτι, μια αυθεντική μεξικάνικη συνταγή, που γίνεται μόνο με ώριμα αβοκάντο, ντομάτα, ξερό κρεμμύδι και πιπεριά. Δεν βάζουμε λάδι. Είναι μια υπέροχη θρεπτική σάλτσα με κομμάτια αβοκάντο. Σ’ αυτή την συνταγή κάνουμε μια μικρή παραλλαγή και προσθέτουμε λίγο γιαουρτι.  Η συνταγή για γουακαμόλε με γιαούρτι συνοδεύει κοτοπουλο, κρέατα, αλλά τρώγεται και σαν σνακ με φρυγανισμένο ψωμί, τορτίγια ή αραβικές πίτες, ειδικά το γουακαμόλε με αυγά, είναι πολύ δημοφιλής συνταγή. Ξεκινάμε το ντιπ αβοκάντο γουακαμόλε με γιαούρτι.

Για το γουακαμόλε με γιαούρτι

Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι το κρεμμύδι, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Διαλέγουμε ώριμα αβοκάντο με μαλακή σάρκα για το γουακαμόλε με γιαούρτι.

Στη συνέχεια για το γουακαμόλε γιαουρτιού, πλένουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε στη μέση.

Αφαιρούμε το κουκούτσι και με κουτάλι αδειάζουμε την μαλακή σάρκα τους σε ένα μπολ.

Με δυο κουτάλια χοντροκόβουμε το αβοκάντο λιώνοντάς το ελαφρά, αλλά αφήνοντας μερικά κομματάκια αβοκάντο.

Περιχύνουμε με τον χυμό λάιμ, ώστε να μην οξειδωθούν και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.

Ανακατεύουμε το γουακαμόλε με γιαούρτι

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε το γουακαμόλε ελληνικό με κουτάλι.

Σερβίρουμε αμέσως το γουακαμόλε με γιαούρτι, με τσιπς αραβικής πίτας ή με στικς λαχανικών για πιο υγιεινή διατροφή.

Διαφήμιση

Με τι ταιριάζει το γουακαμόλε

Μπορούμε να αλείψουμε το ελληνικό γουακαμόλε σε φρυγανισμένο ψωμί και σερβίρουμε με κομμένα ντοματίνια ή με αυγό ποσέ σαν avocado toast!

Για μεγαλύτερη τσαχπινιά μπορείτε να τα συνοδέψετε και με τα ψητά ντοματίνια που είναι πεντανόστιμα.

Χρησιμοποιούμε το γουακαμόλε σαν άλειμμα σε σάντουιτς, μέσα σε τορτίγια, αραβικές πίτες ή σαν σάλτσα πλάι σε κρέας, ψάρι η κοτόπουλο

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο τσίλι για πιο spicy γεύση μέσα στο γουακαμόλε.

Μπορείτε να βάλετε δυο κουταλιές γουακαμόλε με γιαούρτι πάνω σε βρασμένο καστανό ρύζι, κινόα ή βρασμένο φαγόπυρο το οποίο θα δώσει κρεμώδη υφή, για ένα πλήρες και πολύ υγιεινό γεύμα.

Πώς συντηρείται το γουακαμόλε

Το γουακαμόλε είναι καλύτερα να καταναλώνεται την ίδια ώρα.

Όμως αν μείνει λίγο, διατηρείται στο ψυγείο καλύτερα για μια ημέρα μόνο, γιατί αλλοιώνεται γρήγορα το χρώμα του (οξειδώνεται).

Μόνο που πρέπει να το σκεπάσετε πολύ καλά με εφαπτόμενη μεμβράνη στην επιφάνεια του ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Ντιπ αβοκάντο γουακαμόλε

Το γουακαμόλε περιέχει μόνο καλά λιπαρά, γι’ αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται προσθήκη ελαιολαδου, αφού από μόνο του έχει κρεμώδη και βουτυράτη υφή και το αβοκαντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά.

Ο συνδυασμός με το στραγγιστό γιαουρτι το κάνει μοναδικό και η νοστιμιά του είναι απερίγραπτη.

Συμβουλή του Ειδικού

Μη σας τρομάζει η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς μπορεί να αυξάνουν τη θερμιδική αξία, ωστόσο πρόκειται κατά βάση για καλής ποιότητας λιπαρά. Το γουακαμόλε είναι το πιο διαδεδομένο dip-snack και σίγουρα η προσθήκη γιαουρτιού στην αυθεντική συνταγή αυξάνει κατά πολύ τη διατροφική του αξία. Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία δρουν προστατευτικά, μειώνοντας την LDL(¨κακή¨) χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Το γιαούρτι κατατάσσεται στις πιο υγιεινές τροφές. Ένα φλιτζάνι καλύπτει το 49% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 38% σε φώσφορο. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχει, συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×