Εκτέλεση
Για το γουακαμόλε με γιαούρτι, διαλέγουμε ώριμα αβοκάντο με μαλακή σάρκα. Πλένουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε το κουκούτσι και με κουτάλι αδειάζουμε την μαλακή σάρκα τους σε ένα μπολ.
Με δυο κουτάλια χοντροκόβουμε το αβοκάντο λιώνοντάς το ελαφρά, αλλά αφήνοντας και μερικά κομματάκια αβοκάντο. Περιχύνουμε με τον χυμό λάιμ, ώστε να μην οξειδωθούν και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε το γουακαμόλε με κουτάλι.
Σερβίρουμε αμέσως το γουακαμόλε με γιαούρτι, με τσιπς αραβικής πίτας ή με στικς λαχανικών για πιο υγιεινή διατροφή. Δείτε πώς θα φτιάξετε τραγανά τσιπς αραβικής πίτας εδώ.
Μυστικά για το πιο νόστιμο γουακαμόλε
•Εναλλακτικά αλείφουμε το γουακαμόλε σε φρυγανισμένο ψωμί και σερβίρουμε με κομμένα ντοματίνια ή με αυγό ποσέ σαν avocado toast!
•Χρησιμοποιούμε το γουακαμόλε σαν άλειμμα σε σάντουιτς, αραβικές πίτες ή σαν σάλτσα πλάι σε κρέας, πουλερικό ή ψάρι.
•Μπορείτε να προσθέσετε λίγο τσίλι για πιο spicy γεύση μέσα στο γουακαμόλε.
•Μπορείτε να βάλετε δυο κουταλιές γουακαμόλε με γιαούρτι πάνω σε βρασμένο καστανό ρύζι, κινόα ή βρασμένο φαγόπυρο το οποίο θα δώσει κρεμώδη υφή, για ένα πλήρες και πολύ υγιεινό γεύμα.
•Το γουακαμόλε είναι καλύτερα να καταναλώνεται την ίδια ώρα. Όμως αν μείνει λίγο, διατηρείται στο ψυγείο καλύτερα για μια ημέρα μόνο, γιατί αλλοιώνεται γρήγορα το χρώμα του (οξειδώνεται). Μόνο που πρέπει να το σκεπάσετε πολύ καλά με εφαπτόμενη μεμβράνη στην επιφάνεια του ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
•Το γουακαμόλε περιέχει μόνο καλά λιπαρά γι αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται προσθήκη ελαιολάδου, αφού από μόνο του έχει κρεμώδη και βουτυράτη υφή και το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά. Ο συνδυασμός με το στραγγιστό γιαούρτι το κάνει μοναδικό και η νοστιμιά του είναι απερίγραπτη.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Μη σας τρομάζει η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς μπορεί να αυξάνουν τη θερμιδική αξία, ωστόσο πρόκειται κατά βάση για καλής ποιότητας λιπαρά. Το γουακαμόλε είναι το πιο διαδεδομένο dip-snack και σίγουρα η προσθήκη γιαουρτιού στην αυθεντική συνταγή αυξάνει κατά πολύ τη διατροφική του αξία. Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία δρουν προστατευτικά, μειώνοντας την LDL(¨κακή¨) χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Το γιαούρτι κατατάσσεται στις πιο υγιεινές τροφές. Ένα φλιτζάνι καλύπτει το 49% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 38% σε φώσφορο. Οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που περιέχει, συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού».
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.